НОВИНИ

Варна си има социално предприятие за новини с европейско финансиране

Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ
16:50, 11.06.2020
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Социално предприятие за дигитализация, разкрито по проект с европейски средства, осигурява работа на хора с увреждания във Варненска област.

Те са създатели и на новия сайт Infoteka.bg, в който акцент са новините от общините Варна, Бяла и Долни Чифлик.

Идеята за създаването му е на Фондация "Николаевка", а европейското финансиране става чрез местната инициативна група "Долни чифлик и Бяла". Екипът ѝ е приел за своя кауза да помага на хората с увреждания да живеят достойно.

"Като им помага не с предоставяне на средства, на разни продоволствия, а да им осигурява работа, пълноценно да участват в живота", обясни Борислав Френчев, който е ръководител на проекта.

По проекта работят шестима души. Двама се занимават с дигитализация на документи в общините Бяла и Долни чифлик, а 4-ма администрират сайта.

Сред тях е и Миглена Йовчева, чието здравословно състояние не позволява да се занимава с физическа работа и социалното предприятие се оказва повече от добра възможност за нея.

"Следим информационния поток, какво се случва в община Бяла, Долни чифлик, Варна и като цяло националните новини, авторски статии пишем", посочи тя.

След приключване на проекта половината от наетите ще продължат да работят още 6 месеца. От фондацията се надяват да намерят допълнителни механизми за финансиране на социалното предприятие.

Автор: Елена Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път от 18 години: ВМС изстреля експериментално ракетен комплекс „Рубеж" (ВИДЕО)
За първи път от 18 години: ВМС изстреля експериментално ракетен комплекс „Рубеж" (ВИДЕО)
Депутатите приеха отчета на СЕМ за 2019 г.
Депутатите приеха отчета на СЕМ за 2019 г.