НОВИНИ

За разликите между дневния ред на хората и политиците

bnt avatar logo
от БНТ
20:22, 08.01.2023
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

В пловдивското село Първенец живеят над 3500 души, а през последните години все повече млади хора отглеждат децата си в селото. Това води до недостиг на места в единствената детска градина. Това е само един от проблемите, които местните очакват да бъдат решени. Екип на БНТ провери как разбират политическото говорене хората в Първенец и какво е доверието им в партиите.

"В момента се нападат партия с партия и не виждат хората отстрани какви са техните проблеми. В момента те си водят война между тях. Не виждат реално нормалния човек..."

Преди връщането на втория мандат - какви са политическите нагласи за третия?

Здравка Димитрова живее в село Първенец, съвсем близо до Пловдив. Животът в него кипи. Въпреки че през последните години по-големите деца учат в града, все още има две училища с над 200 ученици, детска градина със 130 места и яслена група с 26. Обичайно струпване на хора има на детската площадка и в пенсионерския клуб, където до обед е запазена територия за жените, а следобед мъжете се събират на приказка.

"Организират се избори, казва се една дата, целият народ се организира да отива да гласува, в един момент – няма правителство. След това втори мандат се връчва, слушам днес в сутрешната емисия - пак няма да стане. И в един момент за мен това е цирк, защото съм сигурна, че и трети път няма да има и ще стигнем до нови избори, което пак е загуба на време".

И младите, и по-възрастните с апатия разказаха, че гласуват, но не виждат резултати след това.

"Това са кабаретни артисти, всички са свързани един с друг", смята пенсионер.

БНТ: Думите на политиците стигат ли до вас?

- Ами стигат, всеки като чуе някой политик, му тегли една ...

Темите на хората са различни от политическото говорене, защото инфлацията диктува живота им. Рязкото покачване на цените през последната година изяжда пенсиите им. Доволни са поне, че цените в пенсионерския клуб са по джоба им. Две кафета и малка минерална вода струват само 1.20 лв.

И докато върви играта на карти и табла, политиката е неизменна част от разговорите.

"Нали гледаме какво правят тия политици в Народното събрание - нищо не правят! Народът страда, те си взимат заплатите", казва Йордан Иванов.

Проблемите на общинско ниво също не се решават бързо. Повечето от присъстващите са били деца, когато е правен водопроводът. Близо 60 години по-късно нещата пак са си същите.

В парка се намира една от двете детски площадки в Първенец. Родителите я предпочитат, защото другата била на неподходящо място - до главния път. Зарадва ни гледката на млади хора, с по едно-две деца. Но и тук, оказва се, има недостиг на места в единствената детска градина.

"Искам да говорят за нещата, които засягат мен като млад родител и всички други, които са в моето положение. Моето дете е вече на две години, моето майчинство ще свърши, но това, което аз съм получавала като майчинство, е минималното. Предполагам, всеки човек знае как се гледа дете със 700 лева", разказва Яна Христова.

За тази година администрацията е планирала да се построи ново крило на детската градина, да започне ремонт на църквата и да довърши обновяването на площада. Но на тръгване от Първенец оставаме с впечатлението, че дневният ред на местните хора няма нищо общо с дневния ред на политиците.

Вижте още в репортажа на Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина парапланеристът, пострадал на връх Мусала
Почина парапланеристът, пострадал на връх Мусала
Манчестър Сити вкара четири гола на Челси и продължава напред за Купата на Англия
Манчестър Сити вкара четири гола на Челси и продължава напред за Купата на Англия