НОВИНИ

"Европейци": Вижте единствената фабрика у нас, където обработват стъкло на ръка

Мария Костова
от Мария Костова
17:03, 08.01.2023
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Тази вечер в "Европейци" ви разказваме за единствената фабрика у нас, запазила традицията на ръчно обработеното стъкло. Пътешествие назад във времето през пясъчните хълмове с кварцов пясък на Белослав.

Гледайте целия епизод на "Европейци" ТУК

Данко Калчев е собственик на малка семейна фирма, наследила традицията на белославското стъкло. Началото ѝ поставят двама братя, които в края на 19 век откриват местните хълмове с кварцов пясък, наречени гебета, и създават първата стъкларска фабрика в Белослав. Произвеждали всичко - от мускали за розово масло, през домашна посуда до ръчно изработени уникати.

"Още в самото начало се е започнало с ръчното производство с майстори, които са дошли от Турция, от Австрия, от Чехия", казва Данко Калчев.

Век по-късно фабриката е световноизвестна. След промените губи пазари и постепенно закрива цеховете си. Данко Калчев спасява последния. Залага цялото си имущество и купува на кредит цеха, в който 40 години е работила майка му.

"За мен беше въпрос на чест да съхраня това, което са градили редица поколения преди мен. Стъклото е бъдещето на човечеството. Без стъкло нашите деца и внуци няма да ходят в космоса! А базата на стъклото е кварцовият пясък".

По думите му кварцовият пясък е бялото злато на България. Затова от 5 години има и своята лична кауза - пясъчните гебета на Белослав да не се пипат, да не стават кариери, защото в тях е бъдещето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пострадалият в Рила парапланерист е транспортиран в болница в тежко състояние
Пострадалият в Рила парапланерист е транспортиран в болница в тежко състояние
Родителите на гимнастичката Стилияна Николова я преместили в клуб "Илиана"
Родителите на гимнастичката Стилияна Николова я преместили в клуб "Илиана"