НОВИНИ

Преди връщането на втория мандат - какви са политическите нагласи за третия?

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:03, 08.01.2023 (обновена)
Чете се за: 05:57 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

"Продължаваме Промяната" ще върнат на президента неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство утре. Кой ще получи третия - решението е на президента. А какви са очакванията на партиите?

ПП са готови на разговори за третия мандат с всички. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предлага нов обществен договор. ДПС смятат, че са най-подготвената партия да реализира такъв мандат. БСП пък няма да подкрепят кабинет с мандат на ДПС и "Възраждане". "Възраждане" от своя страна очакват нови избори.

Според "Демократична България" сега е изключително важно да има правителство, но казват, че ПП и ГЕРБ трябва да се договорят. "Български възход" също са готови да вземат третия мандат.

Преди да бъде върнат като неизпълнен втория и връчен третия мандат, и "Продължаваме Промяната" са готови да говорят с носителя на третия мандат, който да е той.

"Ако третият мандат отиде в ДБ, те са наш естествен партньор. "Български възход" също - това е вариантът, за който се говори още от самото начало в крайна сметка, да видим дали наистина ще се реализира около "Български възход" така да се обединят партиите, които направиха промените в Изборния кодекс", коментира пред БНТ Никола Минчев, "Продължаваме Промяната".

Никола Минчев: Нямаме притеснения дали меморандумът с "Джемкорп" ще бъде даден на прокуратурата и ДАНС

Пред националното радио съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че сега е изключително важно да има правителство.

"В България, за да има стабилно излизане от политическата криза, трябва да има някакво договаряне между ПП и ГЕРБ. Да постигнем някаква договорка за минипреход, който да изкара страната от корупционното блато и политическата безизходица и да тръгне да я движи напред към Европа", коментира той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на Христо Иванов.

"Обяви кабинет с министър-председател Христо Иванов. Покани ни и кажи при какви условия всичко това, което говориш, може да се случи. Да подпишем документ, даже. Точната дума, Христо, е нов обществен договор. Приемаме една обща декларация, приемаме и слагаме подписите си. Да, ние сме готови", заяви Борисов.

Той се обърна и към младежката организация на ГЕРБ като им каза, че са били несправедливо обвинени от "Промяната" около вдигането на цената на горивата. Затова представи данни за разликите в цените по месеци и дни.

"Точно ефектът на сварената жаба. Нали знаете, ако сложиш една жаба в гореща вода, тя ще скочи. Ако я сложиш в студена и на котлона започнеш бавно да вдигаш температурата, накрая тя ще се свари. Точно това те направиха с българския народ - сложиха го в една тенджера и постепенно го свариха", коментира лидерът на ГЕРБ.

Борисов: ПП приложи ефекта на горещата жаба - сложиха народа в тенджера и го свариха

ДПС ще участват в разговорите за правителство дори и да не получат мандат, заяви Йордан Цонев пред БНР.

"ДПС е една от най-подготвените, в случая аз мога да кажа - най-подготвената партия да реализира такъв мандат. Бихме предложили програмно-експертен кабинет с много ясна отговорност на силите, които го подкрепят".

Изборите са най-добрият изход от всяка една политическа криза, каза за пореден път председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Разбира се, не изключваме възможността да се получи, пак повтарям, политическо кръвосмешение, на каквото сме свидетели последните 30 години. Няколко пъти се е получавало такова нещо. Само че дори да стане, това правителство ще бъде просто "зомби кабинет", смята Костадинов.

Правителство все още е възможно, казват от БСП.

"Няма да подкрепим правителство с мандат на "Възраждане" или на ДПС. Оттам нататък опциите са отворени. Логичният изход от това е широко парламентарно подкрепено правителство и то в голяма степен ще зависи от първите две формации в края на краищата", коментира Кристиан Вигенин.

Най-малката формация в парламента - "Български възход" е готова да поеме отговорността за мандата.

"Специално "Български възход" ако има мандат, ще разговаря с всички партии като започне от най-малката партия във възходящ ред. И разбира се, задължително трябва да има коалиционно споразумение, в което партиите да поемат своята отговорност", заяви Виолета Комитова.

А коя партия и кога ще получи третия и последен мандат - предстои да разберем.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наоми Осака пропуска Откритото първенство на Австралия
Наоми Осака пропуска Откритото първенство на Австралия
Тежко е състоянието на двама от пострадалите в катастрофата на пътя Русе - Бяла
Тежко е състоянието на двама от пострадалите в катастрофата на пътя Русе - Бяла