НОВИНИ

Пострадалият в Рила парапланерист е транспортиран в болница в тежко състояние

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:17, 08.01.2023
13702
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Пострадалият в Рила парапланерист е в тежко състояние. Той е връхлетял в метеорологичната станция на връх Мусала и е счупил двата си крака.

От болницата, където е настанен, засега отказват информация за състоянието му. В някои медии вече съобщават, че мъжът не е успял да преживее травмите въпреки бързата реакция на спасителните екипи и Военновъздушните сили.

Отново акция в Рила - спасиха ранен парапланерист с хеликоптер "Кугар"

Около 13 часа планинските спасители са получили сигнал за пострадал делтапланерист, който се ударил в метеорологичната станция, след като загубил контрол.

"Той е видял че е връхлетял. Оказал е първа помощ. Ударът е бил тежък", обясни Ангел Керкелев, началник на спасителна база "Боровец".

Според спасителите парапланеристът е оцелял, благодарение на това, че е уцелил прозорец, на който е имало и мрежа, което е омекотило удара. По случайност по същото време в станцията е имало лекар, който оказал първа помощ. Към върха се отправили 10 спасители от планинската служба. Вертолетът на военновъздушните сили стигнал първи. Времето позволило той да кацне и да транспортира пострадалия до болница Свети Георги в Пловдив.

При липсата на хеликоптер планът и бил мъжът да бъде свален по земя, като това е щяло да отнеме много повече часове, поясни Ангел Керкелев.

От планинската спасителна служба обясниха, че това не е първи случай с постарадал делтапланерист.

"Имахме случай с делтапланерист, който кацна на хижа "Конярово". Беше тежко. Чужденец. Отскоро започнаха да помагат хеликоптерите".

Това е поредната спасителна акция в Рила от тази година. На 2 януари 28-годишен турист пострада в района на връх Калин и се наложи планински спасители да го свалят на ръце до Паничище. Тогава акцията продължи близо 9 часа заради трудния терен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович след титлата в Аделаида: Очаквам с нетърпение Откритото първенство на Австралия
Джокович след титлата в Аделаида: Очаквам с нетърпение Откритото първенство на Австралия
"Европейци": Вижте единствената фабрика у нас, където обработват стъкло на ръка
"Европейци": Вижте единствената фабрика у нас, където обработват стъкло на ръка