НОВИНИ

"За свободата" - вълна от солидарност с иранските жени в Европа

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:53, 05.10.2022
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Френски кинозвезди застанаха символично до иранските жени, които протестират след смъртта на Махса Амини. Младата иранка издъхна дни, след като беше арестувана, защото под забрадката се показвал кичур от косата ѝ. Оттогава много иранки горят забрадки и режат кичури от косите си. Френските актриси се присъединиха към тях с клип, публикуван в Инстаграм.

Френската звезда Жулиет Бинош се включи във вълната от солидарност с жените на Иран, която залива света.

Клипът е озвучен с известната италианската песен от съпротивата "Бела, чао", с текст на фарси. Сред участничките са Изабел Юпер, Изабел Аджани, Марион Котияр, Джейн Бъркин и нейната дъщеря Шарлот Генсбур. Публикацията на профила "Подкрепа за жените в Иран" се споделя широко в социалните мрежи.

В същото време над хиляда френски кинодейци, сред които актрисата Леа Сейду и директорът на кинофестивала в Кан Тиери Фремо подписаха петиция, с която подкрепят "бунта на жените в Иран". Шведската евродепутатка Абир ал Сахлани поиска спиране на насилието в Иран от трибуната на Европейския парламент.

"Докато Иран не стане свободен, нашият гняв ще бъде по-силен от потисниците. Докато иранките не станат свободни, ние ще бъдем до вас. Жена, живот, свобода", заяви Абир ал Сахлани, евродепутат от Швеция.

Сахлани, която е родом от Ирак, каза последните думи на кюрдски. Европейският съюз готви санкции срещу Техеран заради насилието, с което се потушават протестите за правата на жените. В Иран вече има над 130 жертви.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Тилев удължи договора си с Арда Кърджали
Иван Тилев удължи договора си с Арда Кърджали
До 2 месеца държавата отваря програма за финансиране на фотоволтаици у дома
До 2 месеца държавата отваря програма за финансиране на фотоволтаици у дома