НОВИНИ

Задържаха баща и син за незаконна лихварска дейност в Разградско

задържаха баща син незаконна лихварска дейност разградско
bnt avatar logo
от БНТ
17:09, 03.06.2020
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Баща и син от разградското село Китанчево са задържани за 24 часа за извършвана от тях лихварска дейност-съобщават от Варненската апелативна прокуратура. Предстои утре Окръжната прокуратура в Разград да повдигне две обвинения на бащата – 46-годишния Станимир – за лихварство и за пране на пари. Синът му – 30-годишният Танер, ще бъде обвинен като помагач в дейността на бащата.

Разследването срещу двамата е започнало през януари и в хода му са използвани специални разузнавателни средства. Криминалистите са установили, че бащата разполагал със солидни средства, а негови съселяни често вземали пари на заем от него срещу лихва и залог. За да им "отпусне“ кредит, бащата изисквал от потърпевшите като "обезпечение“ автомобили. Той задържал големия и малкия талон на длъжника на съхранение при него.

Днес пред дома му в село Китанчево разследващите полицаи от МВР - Разград са намерили и иззели 22 автомобила, паркирани пред къщата. От тях 11 са леки, а три – товарни. Отделно от това двамата мъже са използвали други осем коли. Сред спрените пред къщата на лихварите автомобили са намерени и коли с кюстендилска и пловдивска регистрации, както и внесени от чужбина превозни средства, уточняват още от прокуратурата.

След претърсването в дома им разследващите и служители на ОД на МВР в Разград са открили и иззели още 500 грама златни бижута, лаптоп, левове и евро в брой на стойност около 20 хиляди лева, както и газов пистолет и няколко нотариални акта. Установено е, че на името на бащата се водят по три къщи и около 8 декара земеделски земи. Съпругата му притежавала апартамент. Той получавал субсидия за отглеждане на животни и така обяснявал луксозния си начин на живот.

До момента различни съселяни на задържаните баща и син са потвърдили, че двамата развиват нерегламентирана лихварска дейност. Ако бъдат признати за виновни по този текст от Наказателния кодекс, могат да получат от 5 до 10 години затвор и да им бъде конфискувано половината имущество.

Автор: Виолета Никифорова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
През следващата седмица започва укрепването на срутищата по пътя за Рилския манастир
През следващата седмица започва укрепването на срутищата по пътя за Рилския манастир
Камион самокатастрофира край Павликени, шофьорът загина
Камион самокатастрофира край Павликени, шофьорът загина