НОВИНИ

Задържаният лихвар от Пловдив имал контакти с представители на институциите

bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 20.05.2020
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Ипотечни сделки за милиони и огромно количество изнесена в чужбина валута. Такава е била дейността на задържания вчера при мащабната полицейска акция в ромската Аджисан махала в Пловдив лихвар Стефан Асенов.

Разследващите са установили, че той е имал контакти с представители на институциите. По всяка вероятност това е сред причините бизнесът му да се е развивал безпроблемно от 2008-а година досега. От прокуратурата заявиха, че ще събират доказателства дали властта е разпъвала чадър над лихваря.

Познатият като Менду Стефан Асенов е с обвинение за лихварство. Съпругата му ще отговаря за пране на пари, а брат му за склоняване към проституция. До момента са установени над 116 лихварски сделки, извършени от фамилията. За последното десетилетие Асенов е ползвал над 200 изключително луксозни автомобила за над 2 милиона лева.

Румен Попов - окръжен прокурор на Пловдив: Основната му дейност е била "внос на тези автомобили", предоставяне срещу лихва за ползването им, покупко-продажба.

Разследащите са иззели 100 000 лева, близо 2 кг златни накити от имоти на Менду. Всички членове на фамилията му са безработни, а притежат 15 апартамента, магазини, автосалони и хотел.

Старши комисар Йордан Рогачев - директор на ОД на МВР - Пловдив: По никакъв начин те не могат да докажат своите доходи към момента, както и не плащат данъци към бюджета на държавата.

Разпитани са над 60 свидетели. Според прокуратурата те се страхуват да говорят и твърдят, че Стефан Асенов има внушителни контакти на високо ниво.

Румен Попов - окръжен прокурор на Пловдив: Този бизнесмен, който очаква след като е ял, пил, седял с полицаи, магистрати и всякакви останали от местната и от другата власт, очаква всеки момент, той буквално го заявява, някой да го освободи с едно позвъняване.

45 луксозни автомобила са обявени за държавно издирване. Българските власти ще искат от чужда държава да преведе обратно огромни суми, които Стефан Асенов е изнасял кеш зад граница.

Автор: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейските държави започнаха да създават "балони за пътувания"
Европейските държави започнаха да създават "балони за пътувания"
Лекар от ВМА е първият доброволец в болницата във Видин
Лекар от ВМА е първият доброволец в болницата във Видин