След масовото тестване в Банско: Само 5,57% са изградили антитела

от БНТ
20:30, 20.05.2020
Чете се за: 01:36 мин.
Още

Община Банско ще поиска поне 2 млн. лв. помощ от държавата, за да може да се възстанови след загубите през последните два месеца. Бизнесът в района също се надява на подпомагане, след като голяма част от дейността на местните фирми беше блокирана за двете седмици, през които градът беше под карантина. От местната управа днес официално обявиха резултатите от масовото тестване в града.

Данните, които днес бяха съобщени показват, че едва 5,57% от всички тествани с бързи тестове, са изградили антитела, което означава, че са преболедували вируса. Предстои общината да направи анализ на загубите, които са натрупани от началото на извънредното положение. Но се надяват на финансова подкрепа както от държавния бюджет, така чрез европейско финансиране.

В същото време, след като от туристическия бранш направиха искане за намаляване на местни данъци и такси, от общината обмислят варианти да облекчат бизнеса. Предвижда се с около 50% да се намали плащането за тротоарно право до края на годината и да се ползва 5% отстъпка за такса битови отпадъци и данък недвижими имоти до края на юни. Вече се обмислят варианти средства, предвидени в общинския бюджет за културни мероприятия, да бъдат пренасочени към други проекти - за ремонт на улици и площадки.

Изследвания с бързи тестове са били направени на над 2200 души както в Банско, така и в близките населени места. А данните, изнесени от общината, показват, че само 112 души са изградили антитела. По преценка на здравните инспектори са били правени и PCR тестове, а резултатите са отрицателни.

Иван Кадев - кмет на Банско: Сега, днес можем да кажем, че Банско е чисто и здраво. Според нас, това е резултат от стриктното спазване на всички санитарни и противоепидемиологични мерки, които ще продължават и в бъдеще.

От местната управа обясниха, че няма да изпълнят всички искания на туристическия бизнес за намаляване на местните данъци и такси, защото и общината е във затруднено финансово положение, и ще са й необходими около 2 млн. лв., за да се възстанови.

Иван Кадев - кмет на Община Банско: За периода от началото на годината до 30 април собствените приходи на общината са с приблизително 13% по-малко от тези за същия период на миналата година. Най-тежко е положението с изплатения туристическия данък, който е с около 23% по- малко. След края на първата вълна от пандемията очакваме компенсации и стимулиране на европейско и правителствено ниво към бизнеса в Банско.

От туристическия бранш казаха, че голяма част от хотелите вече са готови да посрещнат туристите през летните месеци и въпреки финансовите си затруднения увеличение на цените не се предвижда.

Зорка Тумбакиева - секретар на Сдружението на хотелиерите- Банско: Нашите усилия тази година ще бъдат насочени към това да покажем на нашите гости, че тук могат да бъдат абсолютно сигурни за условията, които ще предложим, че Банско е безопасно от към разпространение на вирус.

Предстои корекция и на голяма част от културната програма на общината, като една част от фестивалите ще отпаднат.

Автор: Ирина Николова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Лекар от ВМА е първият доброволец в болницата във Видин
Лекар от ВМА е първият доброволец в болницата във Видин
Част от детските градини отварят още в петък
Част от детските градини отварят още в петък