НОВИНИ

Зафиров: Нищо от изслушването снощи не промени мнението на БСП, че решението за руските дипломати е взето еднолично

bnt avatar logo
от БНТ
08:27, 30.06.2022
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Нищо в изслушването на премиера в оставка Кирил Петков и службите за изгонването на 70-те руски дипломати не промени виждането на БСП, че решението е взето в голяма степен еднолично. Мащабът на това решение е нещо безпрецедентно, случва се за първи път в дипломатическата история на България, а в световната история се е случвало само във Великобритания. Едно такова решение ще бъде с тежки последици върху външната ни политика. Това каза в "Денят започва" зам.-председателят на БСП и председател на парламентарната Комисия по отбрана Атанас Зафиров.

Факт е, че МС на практика не е взел такова решение. Беше казано, че на оперативни заседание е дискутирана реципрочността в отношенията с Руската Федерация, но изгонването на такъв брой лица не е съгласуван по съответния ред, каза той.

"Всъщност не става въпрос за 70 дипломати - броят на лицата с дипломатически статут е наполовина. За другите лица, за които е странно, че се прилага тази мярка, не е уведомена прокуратурата, не се прилага законът за ДАНС. От вчерашното изслушване не получихме доказателства, че това е подходът, по който трябва да се реагира. По отношение на реципрочността за тези лица, за които е доказано, че са нарушавали дипломатическия статут, към тях подходът трябва да е ясен, но за другите лица - не стана ясно каква е необходимостта от точно такова действие", смята Зафиров.

Това нанася тежък удар върху имиджа на България и на нашите отношения. Няма как това действие да не даде отражение и върху дългосрочната ни политика - било външна или вътрешна, убеден е зам.-председателят на БСП.

БСП изрази желание да бъде свикан КСНС при президента, защото това е тема, която касае националната сигурност.

Зафиров смята, че БСП не е заобиколен партньор и са имали нормални отношения в коалицията, но за съжаление няколко пъти е бил демонстриран подход, който не кореспондира с нормалния начин на взимане на решения, особено по важни теми, касаещи външната политика. Това няма как да ни остави безразлични, каза той.

Зафиров определи като правилен подход решението на БСП да спре преговорите с ПП за съставяне на кабинет, докато не предложат друг кандидат за премиер.

БСП спират преговорите с ПП за кабинет, призовават Радев да свика КСНС заради руските дипломати

Нищо не се е променило в позицията на БСП за спиране на преговорите с "Продължаваме промяната", каза той. БСП продължават да очакват покана за преговори за кабинет в рамките на това НС, но без премиер Кирил Петков.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Враца загуби от Спартак Плевен в контролна среща
Ботев Враца загуби от Спартак Плевен в контролна среща
Делян Добрев: Някой прикрива истината за горивата
Делян Добрев: Някой прикрива истината за горивата