НОВИНИ

От какво боледуват най-често децата в Русе?

bnt avatar logo
от БНТ
07:16, 30.06.2022
Чете се за: 04:25 мин.
Още
Слушай новината

Продължава тревожната тенденция да расте броят на учениците със затлъстяване, гръбначни изкривявания и заболявания на очите. Анализът на Регионалната здравна инспекция в Русе показва, че 17 - 18% от децата са с наднормено тегло, а близо 10 на сто имат проблеми с костно-мускулната система, което води и до други здравословни проблеми.

При децата до 7 години статистиката показва, че водещи са заболяванията на дихателната система. В тази възраст е значителен и броят на децата, които имат излишни килограми. С порастването обаче към тях се прибавят и нови заболявания, като гръбначните изкривявания, които сериозно се разпространяват в ученическа възраст.

В същото време по-малко от 1% от децата и младежите с проблеми в костната или мускулната система ходят на лечебна гимнастика. Специалистите отчитат, че тази тенденция особено се е задълбочила през последните няколко години с навлизането на дигиталните технологии и дистанционното обучение заради ковид пандемията.

"Това се дължи на начина ни на живот в днешно време. Работа с компютър, дълго време стоене седнал в едно положение, което води неминуемо до промяна на функционирането на окото и до гръбначни изкривявания. Именно тук е важният момент, който всеки трябва да научи, че след дълго време стоене на едно място е хубаво да се раздвижи, да спортува", заяви Таня Тончева, младши експерт в дирекция "Обществено здраве" в РЗИ-Русе.

Според статистиката България е на едно от последните места по брой на хората, които членуват в спортни клубове и спортуват ежедневно.

"В България физическата активност е едно от нещата, които се неглижира изключително много", допълни Таня Тончева.

Не по-малко внимание трябва да се отделя и на здравословното хранене, казват специалистите, за което отговорност носят родителите. И, ако в детските градини и училищата са забранени пържените храни и газираните напитки, то извън тях разнообразието от вредни изкушения е голямо.

Лекарите казват, че са важни профилактичните прегледи, за да се диагностицират отрано заболяванията. Прегледът при очен лекар трябва да се направи още на 6-ия месец на бебето, преди проблемите да се задълбочат. Защото нарушеното зрение е третото по разпространение заболяване сред децата и учениците.

Михаил е на 2 години и това е вече четвъртото му посещение при очен лекар.

"Смятам, че е много важно и се радвам, че не сме пропуснали първите 6 месеца, защото не сме забелязали някаква разлика в поведението на детето. Тоест ние, ако не бяхме дошли на първите 6 месеца, много ценно време щяхме да изпуснем и този проблем щеше да се задълбочи", коментира Мирена Стефанова.

"Най-честите проблеми, които имат, са рефракционни аномалии – това са добре познатите късогледство, далекогледство и астигматизъм. Профилактиката е възможно най-малко използване на дигитални устройства. Тоест работата да не е на телефон, а на по-голям монитор. Друго е да работят 20 минути и да имат поне 5 минути почивка, свързано с гледане в далечина, за да могат очите да се отпускат и по този начин да им дадем почивка. Често използване на изкуствени сълзи", каза още д-р Наталия Главанова, офталмолог.

Здравословното хранене и физическата активност са изключително важни за баланса на чувствата и емоциите, казват специалистите. Защото при възрастните вече широко се разпространява стресът, който от своя страна води до отключване на други заболявания.

Автор: Даниела Василева

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясни са полуфиналистите на Световното по водна топка
Ясни са полуфиналистите на Световното по водна топка
Арда завърши подготовка си в Боровец с контрола срещу Витоша Бистрица
Арда завърши подготовка си в Боровец с контрола срещу Витоша Бистрица