НОВИНИ

Законосъобразно ли е удължаването на срока за консултациите при президента?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:26, 15.07.2024
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Единственото конституционносъобразно основание за удължаване на консултациите при президента в разумен срок е постигането на целта на процедурата по чл. 99 от основния закон на страната.

А именно - съставяне на редовно правителство. Това е позицията на специалистите по конституционно право.

Конституционалистите коментират, че макар между връчването на мандатите да няма установен срок в конституцията искането на месеци време е прецедент .

"Не е имало такъв случай в конституционната ни история в последните години, когато толкова дълго се е бавил президента да връчи втория проучвателен мандат. По скоро вече при третия дотолкова, доколкото при третия е ясно, че той се дава на политическа партия по-скоро на парламентарна група на политическа партия, която има малко представителство в парламента", обясни проф. Пламен Киров - конституционалист.

В предаването "Още от деня" Борислав Цеков коментира това искане за удължаване като противоконституционно.

Експертите коментират защо президентът може да забави малко връчването на мандатите, въпреки че няма фиксирани срокове за връчването между първи и втори мандат.

"Президентът може да отлага във времето единствено с оглед кога да бъде определена датата за провеждане на изборите за 51-ото Народно събрание - да не е краят на август, да не е средата на септември, когато започва учебната година и когато има много празници между другото - да бъде края на септември, началото на октомври Струва ми се, че това е президентът не храни никакви надежда, че в този парламент може да се излъчи стабилно парламентарно правителство, а и да бъде излъчено то ще бъде безобразно нестабилно", каза още проф. Пламен Киров.

"Нека най-после да сме наясно, че това повърхностно елементарно говорен , ама не пише изричен срок не означава, когато сме компетентни, че не няма срок за консултациите на политическите сили при президента. Има срок и той се нарича разумен срок", допълни Цеков.

Искането на ПП-ДБ за тримесечен срок преди втория мандат провокира конституционалистите и по отношение на последните промени в основния закон.

"Парламентарната група на ПП и ДБ искаха да си осигуряват време да бяха изменили този текст на конституцията да предвидят по-дълги срокове. Например като в една Белгия може да се точи две години сформирането на правителство, но те направиха достатъчно големи изменения в конституцията, да бяха пипнали и този текст", заяви проф. Пламен Киров.

"Всяко излизане извън пределите на Конституцията означава задълбочаване на политическата криза и открит политически и партиен произвол", каза Борислав Цеков.

Специалистите не очакват държавният глава да се съобрази с исканото изчакване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са версиите за покушението над Тръмп според съдия, работил по делото за убийството на президента Кенеди?
Какви са версиите за покушението над Тръмп според съдия, работил по делото за убийството на президента Кенеди?
Гергана Топалова отпадна в Будапеща
Гергана Топалова отпадна в Будапеща