НОВИНИ

Три оръжия са засечени при стрелбата срещу Тръмп, разследването търси мотиви

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
18:08, 15.07.2024
Чете се за: 04:25 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

При покушението срещу Доналд Тръмп, който оцеля по чудо, е стреляно с най-малко три оръжия, твърди съдебна аудиоекспертиза. От записите става ясно, че оръжията са три, но все още не е изяснено дали звуците от оръжията са само от стрелба на атентатори. ФБР обяви, че стрелецът е действал сам, но не успява да обясни какво е накарало 20-годишен младеж да вземе на прицел бившия американски президент. Конспиративните теории продължават да набират сила в социалните медии.

Звуковата картина от покушението срещу Доналд Тръмп на митинга в град Бътлър, щата Пенсилвания, разкрива неочаквани детайли от заснетата сцена. Аудиоекспертизата на Националния център за медийна криминалистика към Колорадския университет засича стрелба не от едно, а от три оръжия. Първото произвежда три изстрела, второто - пет, а третото - един, сочи експертизата.

Тези данни се появиха след като ФБР обяви, че неутрализираният стрелец е действал сам. Разследващите все още търсят, но не могат да открият ясен отговор на въпроса кое е накарало 20-годишния Томас Крукс да вземе на прицел бившия американски президент Тръмп. Кадрите от къщата на Крукс, която от вчера привлича обективите на камерите по суша и въздух, не показват повече от обикновен дом в предградието Бетел парк. Самият Томас е бил по-скоро саможив.

"Не го познавах особено добре, но той изглеждаше като самотник. Беше някак тих, някак затворен. Но сякаш просто беше тормозен и то много", каза Джейсън Колер, съученик на Томас Крукс.

Математик, завършил колежа с отличие, не особено общителен, не е бил приет в училищния отбор по стрелба. Данните за ликвидирания от службите за сигурност стрелец засега не са достатъчни, за да се посочат мотивите, които са го тласнали към нападението. За човека на трибуните до Тръмп, който изгуби живота си при стрелбата, се знае много повече. Името му е Кори Комператор. Животът му приключи на 50.

"Кори беше пожарникар. Ходеше на църква всяка неделя, обичаше общността, но най-вече семейството си. Кори е бил верен привърженик на бившия президент и бил много развълнуван от присъствието си на него митинг - разказвам това с разрешението на съпругата на Кори. Тя пожела още да ви кажа, че Кори е загинал като герой, той е прикрил с тяло семейството си, за да ги предпази. Той въплъщаваше най-доброто от нас. Светла му памет", заяви Джош Шапиро, губернатор на Пенсилвания.

За броени часове средствата в откритата сметка в помощ на семейството на загиналия мъж надхвърлиха 830 000 долара. Много повече доходи се очакват от тениските с щампа на кадъра, в който Тръмп е вдигнал победоносно юмрук с окървавено лице. Те вече се продават не само в Съединените щати, но и по цял свят, включително и в Китай. Стойността на биткойна пък се покачи до най-високите си нива от две седмици след стрелбата на митигна в Бътлър. Причината - Тръмп е голям привърженик на криптовалутата, а покушението увеличи шансовете му той да спечели отново президентския пост.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пускат директен влак между Русе и Пловдив
Пускат директен влак между Русе и Пловдив
15 души са загинали при израелски удар срещу училище
15 души са загинали при израелски удар срещу училище