НОВИНИ

Хронология на опита за покушение над Доналд Тръмп

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:47, 14.07.2024
39572
Чете се за: 07:30 мин.
По света
Слушай новината
  • Доналд Тръмп избегна смъртта на косъм на партиен митинг в Пенсилвания;
  • Той беше прострелян в ухото;
  • Срещу него стреля млад мъж от разстояние малко повече от 100 метра;
  • Все още не са известни мотивите на нападателя;
  • Само няколко часа след инцидента Тръмп призова за единство;
  • Байдън и Тръмп са разговаряли малко след покушението;
  • Мелания Тръмп нарече мъжа, който се опита да убие съпруга ѝ, "чудовище".

Доналд Тръмп избегна смъртта на косъм. На партиен митинг в Пенсилвания той беше уцелен от млад мъж, който стреля с полуавтоматично оръжие на разстояние малко повече от 100 метра. Тръмп се оказа с лека рана на ухото. Загина обаче мъж от публиката, а други двама души бяха ранени.

Само няколко часа след това Тръмп призова за единство.

Опонентът му - президентът Байдън, също реагира бързо и заяви, че няма място за насилие в Америка. Двамата са разговаряли и по телефона. Опитът за покушение се случи само дни преди Тръмп да получи официално номинация за кандидат-президент на конвенцията на републиканците.

Голямото неизвестно остава какви са мотивите на нападателя. Самият той - привърженик на Републиканската партия. След стрелбата той беше ликвидиран.

Бътлър, Пенсилвания - Доналд Тръмп едва е започнал речта си с познатите послания, когато изведнъж рязко се скрива зад трибунката. Чуват се свистящи куршуми.

След кратък миг на колебание, агентите от Сикрет сървис отвеждат Тръмп в болница с брониран автомобил. Но не и преди милиардерът да се изправи, да вдигне юмрук и да каже "ще се борим".

"Чух изстрелите - идваха от дясната страна на сцената. Видях как Тръмп се обръща, а в следващия момент залегна, а агентите го наобиколиха. Застинах и си казах - какво за бога се случва?!", сподели Рене Уайт, очевидка.

Само щастлива случайност спасява Тръмп, който се завърта в мига, в който срещу него е открит огън и така куршумът само одрасква ухото му. Свидетели твърдят, че са предупредили за потенциален нападател в района.

"Ние го посочихме на полицаите. Викахме: Има човек на покрива с пушка. Точно от тук се виждаше как пълзи. Тръмп все още говореше. Не знам защо не го свалиха от трибуната", обясни Грег Смит, очевидец.

След изстрелите настава паника. Хората от митинга се втурват да бягат. Сред публиката, обаче, има загинал и двама ранени, които са в тежко състояние.

Тръмп успокои привържениците си, че е добре.

"Чух свистящ звук. Изстрели. И веднага усетих куршума да разкъсва кожата. Имаше много кръв, така че веднага разбрах какво се случва", разказа Доналд Тръмп, кандидат-президент на Републиканската партия, САЩ.

Стрелецът е идентифициран като 20-годишния Томас Матю Крукс. Младият мъж излиза в избирателните списъци на регистрираните републиканци. На вота през ноември за първи път е щял да може да гласува. Когато бил на 17, Крукс дарил малка сума за кампанията на Демократите. Секунди след стрелбата, нападателят е ликвидиран. Малко по-късно и домът му беше претърсен. В автомобила и дома му са намерени материали за изработване на експлозиви. Според разследващите, оръжието е било на баща му. В изявление пред медиите, бащата на Томас Крукс заяви, че не знае какво е накарало сина му да постъпи така.

"Категорично не приемаме за даденост, че атаката е извършена от вълк единак. Ще търсим допълнителна информация, която може да ни насочи към някой друг, който може да е замесен", заяви подполковник Джордж Бивънс - щатска полиция на Пенсилвания.

Стрелецът е на едва 130 метра от сцената, а кадри от събитието показват, че снайперистите, които следят за сигурността на Тръмп, гледат в другата посока.

Стрелбата става в навечерието на президентските избори през ноември и само ден преди конвенцията на Републиканската партия, на която Тръмп трябва официално да бъде номиниран. Президентът Джо Байдън е разговарял с Доналд Тръмп, съобщиха от Белия дом. Байдън благодари на службите за реакцията и за това, че Тръмп е невредим.

"Бях информиран от всички агенции и федералното правителство за ситуацията, на базата на това, което се знае до момента. Няма място за подобно насилие в Америка. Това е една от причините защо трябва да бъдем обединени. Не можем да допуснем това да се случва", коментира Джо Байдън, президент на САЩ.

Политици от двете водещи партии в САЩ са категорични, че "няма място за политическо насилие" в страната. Лидерът на мнозинството на демократите в Сената Чък Шумър заяви, че е ужасен от случилото се. Председателят на Камарата на представителите – републиканецът Майк Джонсън, каза че се моли за президента Тръмп и за всички участници в митинга.

Малко след като беше изписан от болницата, Тръмп направи ново обръщение, в което призова за единство.

"Само Господ е помогнал да не се случи немислимото. Не се страхуваме и ще останем непоколебими във вярата си. В този момент е по-важно от всякога да бъдем единни, да покажем какви са американците и да не позволяваме на злото да победи", заяви Тръмп.

Децата на Тръмп написаха послания в подкрепа на баща си още в първите минути след покушението. А в емоционално обръщение, бившата първа дама Мелания Тръмп нарече мъжа, който се опита да убие съпруга ѝ, "чудовище".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа загуба за България на еврошампионата по волейбол до 18 г.
Първа загуба за България на еврошампионата по волейбол до 18 г.
Фатални пропуски: Грешките, заради които към Тръмп полетяха куршуми
Фатални пропуски: Грешките, заради които към Тръмп полетяха куршуми