НОВИНИ

Фермери настояват за по-високи субсидии за отглеждане на ориз

Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Таня Матева
13:31, 14.07.2024
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

За увеличаване на субсидиите за отглеждане на ориз настояват фермери от района на Пловдив. В момента помощите са като на всички, които се занимават със зърнопроизводство. Хората, които отглеждат ориз, имат притеснения и за това дали количествата вода за напояване ще бъдат достатъчни.

Председателят на Българската оризова асоциация Георги Видолов отглежда 20 000 дка ориз край Съединение. И се нуждае от много вода за продукцията си:

"Тази вода, само налична в язовирите, няма да е достатъчна, защото за да стигне тази вода до крайните точки на ползване по пътя има големи загуби, има нерегламентирано ползване и като цяло трябва да имаме доста по-големи обеми, за да е гарантирана водата за напояване."

"Не всички водоизточници действително достигнаха нива, които ни се иска на всички, но това са реалностите и всички трябва да се съобразяваме с тях", каза инж. Костадин Чолаков - управител на "Напоителни системи" ЕАД – клон Пловдив.

Алтернатива се търси за местата с по-малко вода в напоителните съоръжения.

"Създали сме добра организация, има режим на водоподаването, с което считаме, че ще успеем да се справим и да задоволим нуждите на производителите", каза още инж. Костадин Чолаков.

Водата за напояване обаче остава скъпа.

"За всеки декар ориз те плащат около 76 до 80 лева на година, в зависимост какъв вид вода ползват. Разходите за напояване на ориза е най-значителен в сравнение с разходите за торове, за препарати, за горива", каза Георги Видолов - председател на Българската оризова асоциация.

За компенсация оризопроизводителите у нас настояват за по-сериозна помощ от държавата.

"Например в Гърция получават десетократно по-големи субсидии за производството на ориз, в Румъния получават петкратно по-високи", каза още Георги Видолов - председател на Българската оризова асоциация.

В резултат на всичко това българският ориз е значително по-скъп от вносния и остава дефицитен за родния пазар.

"В България се продава над 70 процента ориз, внесен от Азия, основно от Виетнам, Камбоджа, Мианмар... Ориз, произведен в България на нашите магазини, на нашите пазари, е не повече от 10 процента", поясни Георги Видолов - председател на Българската оризова асоциация.

И ако у нас ползваме ориз от Азия, българският намира добра реализация в цяла Европа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно горещото време продължава поне до средата на новата седмица
Опасно горещото време продължава поне до средата на новата седмица
Сидни 2000 - Игрите на новото хилядолетие
Сидни 2000 - Игрите на новото хилядолетие