НОВИНИ

Фатални пропуски: Грешките, заради които към Тръмп полетяха куршуми

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
19:22, 14.07.2024
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

Под словесен обстрел попаднаха Сикрит сървис, които осигуряват охраната на Доналд Тръмп. Те са критикувани, че са допуснали нападателят да се прицели и уцели Тръмп и то на разстояние само от 120 метра.

Още повече, че в периметъра на сигурност е имало дори снайперисти от Сикрет сървис, които са били разположени в тила на сцената. Шефката на Сикрет сървис ще отговаря на всички въпроси пред американските депутати следващата седмица.

Поредица от фундаментални грешки. Така експертите коментират действията на охранителите на Доналд Тръмп. Голяма част от тях са на авангарда, който има за задача предварително да обследва и обезопаси терена.

Първата грешка на охраната на Тръмп е допусната много преди събитието. Тогава, когато охранителният екип, който у нас наричаме авангард, посещава предварително мястото на митинга.

"Има задачата да изпрати хора предварително да посетят мястото, да уточнят цялата програма, да огледат всички възможни точки и да се вкарат в мисленето или поне един от тях на някакъв потенциален атентатор и да се предвидят всички такива моменти, които биха застрашили присъствието на охраняваното лице", обясни генерал Красимир Станчев - бивш началник на НСО.

Точно тогава не е обърнато внимание на високата сграда с добър изглед към трибуната, превърнала се в укритие за стрелеца.

"Доколкото ми е известно сградата, от която е стреляно, е била на 120 до 180 метра, ако аз бях там и имах човек, щях да го поставя и да огранича достъпа до тази сграда. А всъщност така се е случило, даже слушах един от посетителите на това мероприятие, който каза, че е видял човек да се качва нагоре и го е казал на полицията, но те не са взели мерки", допълни генерал Красимир Станчев.

За разлика от атентата срещу словашкия премиер, където охраната го остави да лежи на земята и така да бъде лесна мишена за втори атентатор, охранителите на Тръмп бързо излизат на сцената и го прикриват с телата си.

"Виждате и с ръката дори човекът се опитва да го предпазва. Лошото, което се случва тук, но то е плод на емоцията на Тръмп е, че така се опитва да изпъкне и да се издигне над хората и когато се качва в джипа също вдига една глава, а пак казвам - за колегите не е приключило това мероприятие, докато не го изведат на безопасно място. Той във всеки един момент можеше да стане жертва на друг стрелец", каза още генерал Красимир Станчев.

Жертва обаче има - умира човек от публиката. Според Станчев това, че куршум е покосил зрител, показва, че стрелецът е неопитен.

- БНТ: Възможно ли е 100% да се елиминират всички възможности на един атентатор?

- Генерал Красимир Станчев: Няма да лъжа, няма начин за 100% да се елиминира, но колкото повече, толкова по-добре.

За експертите остава интересен въпросът какво ще покаже анализът на службите в Съединените щати, които също дължат отговор на въпроса "къде сгрешиха".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хронология на опита за покушение над Доналд Тръмп
Хронология на опита за покушение над Доналд Тръмп
Нова изразителна етапна победа на Тадей Погачар го доближи още повече до трета титла в Обиколката на Франция
Нова изразителна етапна победа на Тадей Погачар го доближи още повече до трета титла в Обиколката на Франция