НОВИНИ

Западът приветства помощта на САЩ за Украйна, как реагира Русия

След вота в Конгреса

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
08:21, 21.04.2024 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Западът приветства вота в Камарата на представителите на американския Конгрес за отпускане на помощ за Украйна на стойност близо 61 милиарда долара. Сега фокусът се измества не дали, а кога военната помощ ще бъде предоставена на Украйна.

Предполага се, че това ще стане в близките дни. Очаква се законопроектът да бъде одобрен от Сената и да бъде подписан от президента Джо Байдън.

Радостни възгласи и развети украински флагове в залата на долната камара на американския Конгрес. 311 конгресмени гласуваха "за", а 112 "против" за пакета на стойност 95 милиарда долара за отпускането на помощ. 61 милиарда са за Украйна.

Отделно беше гласуван и закон за конфискация на руски активи, за да се подпомогне Украйна. Предвижда и 26 милиарда долара помощ за Израел и около 8 милиарда долара помощ за Тайван и Индийско-тихоокеанския регион. Президентът Джо Байдън излезе с позиция:

"Този законодателен пакет идва в момент, когато Израел е изправен пред безпрецедентни атаки от Иран, Украйна продължава да е под въздушен обстрел от Русия. Призовавам Сената бързо да изпрати законите на бюрото ми, за да ги подпиша и бързо да изпратим оръжия и оборудване на Украйна, за да посрещне неотложните нужди на бойното поле", заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че конгресмените са поставили историята на правилния път.

"Това е дългоочакван пакет и помощта ще бъде усетена от нашите войници на бойното поле, градовете ни и селата ни, които страдат от руския терор. Вотът на Камарата на представителите е решение да бъдат защитени човешки животи", допълни украинският президент Володимир Зеленски.

От руското външно министерство обявиха, че новото законодателство ще задълбочи кризите, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред руското издание "Life", че то е изцяло в полза на Вашингтон и вреда на Киев.

"Решението беше очаквано и прогнозируемо. Това още повече ще обогати САЩ и още повече ще разори Украйна, ще доведе до повече загинали украинци по вина на режима в Киев", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Гласувано беше и "Байт Денс", компанията собственик на TikTok, да се раздели с активите си в Съединените щати. Законодателният пакет беше одобрен с гласовете на повече демократи, отколкото на републиканци и може да струва поста на председателя на Долната камара - Майк Джонсън, който го прокара.

"Казвал съм много пъти - не се разхождам в тази сграда и да се тревожа непрекъснато дали ще ме отстранят. Трябва да си върша работата. Както съм казвал - правиш, каквото трябва и оставяш картите да се подредят", каза още Майк Джонсън, председател на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ.

Милиардите долари нова военна помощ ще помогнат на Украйна във военните действия през следващите месеци, но вотът на републиканците показва, че ако те се върнат в Белия дом след изборите през ноември или ако добият повече власт в Конгреса американската помощ за Киев е поставена сериозно под въпрос.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
40 дни от кончината на патриарх Неофит
40 дни от кончината на патриарх Неофит
Сибиу и Павлин Иванов допуснаха нова загуба от Волунтари в плейофите
Сибиу и Павлин Иванов допуснаха нова загуба от Волунтари в плейофите