НОВИНИ

Хероин за 16 млн. лв., скрит в матраци, откриха на "Капитан Андреево" (ОБЗОР)

Виктор Борисов
от Виктор Борисов , Репортер: Цанка Семерджиева
21:20, 20.04.2024
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Хероин за 16 милиона лева е задържан на "Капитан Андреево". Наркотикът пътувал скрит в матраци с тир от Иран. Шофьорът е задържан за 72 часа.

На 17 април на митническия пункт "Капитан Андреево" е спрян тир с турска регистрация, пътуващ от Иран към ЕС. Камионът е отделен за проверка, когато митническите служители се натъкват на матраци, вместо мемори пяна, те са пълни с хероин.

"Вътре в самите матраци са били открити множество на брой прозрачни полиетиленови лентовидни пакети с прахообразно кафяво вещество. На полевия наркотест същото реагира на хероин", каза Иван Стоянов, окръжен прокурор на Хасково.

От матраците са извадени общо 402 килограма хероин. На пазара на едро цената му се определя на над 16 милиона лева. За последните 5 години това е най-голямото количество наркотик, залавяно на "Капитан Андреево". Служебният вътрешен министър подчерта.

"Тук е мястото да ви уверя, че за това количество хероин, няма информация от партньорски служби", заяви Калин Стоянов, министър на вътрешните работи.

Агенция "Митници" анализира каналите за трафик на наркотици и отчита, че количествата на хероин намаляват и пазарите се променят. Един от примерите - след като талибаните взеха властта в Афганистан преди три години издадоха указ, забраняващ отглеждането на мак в цялата страна.

"Маковите полета в Афганистан, по информация, голяма част от тях са унищожени, което съответно намали и трафика на това наркотично вещество хероин през границата на страната", отбеляза Цецка Дончева, директор Дирекция митнически разследвания.

Шофьорът, превозал наркотика, е задържан.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хенрик фон Екерман спечели втора поредна Световна купа на финалите по прескачане на препятствия в Рияд
Хенрик фон Екерман спечели втора поредна Световна купа на финалите по прескачане на препятствия в Рияд
Каспер Рууд ще търси отмъщение срещу Стефанос Циципас във финала на турнира по тенис на клей в Барселона
Каспер Рууд ще търси отмъщение срещу Стефанос Циципас във финала на турнира по тенис на клей в Барселона