НОВИНИ

Диверсификация в АЕЦ "Козлодуй": Пристигна първата доставка ядрено гориво от "Уестингхаус"

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:38, 20.04.2024
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй". Тя е предназначена за Пети блок на ядрената централа.

Общо 43 касети със свежо ядрено гориво доставени от Швеция по море. При предстоящия планов ремонт в края на май ще започне и зареждането с първото неруско ядрено гориво. С това централата прави стъпка към диверсификацията в ядрената ни енергетика. Очаква се утре доставените касети да бъдат лицензирани от Агенцията за ядрено регулиране.

Ядрената енергетика е основен стълб за гарантиране на енергийната сигурност на България и региона, каза служебният енергиен министър при доставката на първите касети неруско ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй".

"Имаме реална диверсификация за ядреното гориво за 5-и блок, знаете подписаният договор с Фраматом горивото за 6-и блок", каза Владимир Малинов, служебен министър на енергетиката.

След като Агенцията за ядрено регулиране издаде лиценз за съхранение на първите доставени 43 касети, очаква се в понеделник да бъде даден лиценз и за тяхното използване в 5-и блок. Това ще се случи през втората половина на май, когато е предвиден и планов ремонт.

"Всичко е готово за вкарване на горивото и за контрол на зоната, няма план Б, това е единственият план. Лицензията е пратена като драфт... в понеделник - официално ще бъде издадена", обясни Валентин Николов, изп. директор на АЕЦ "Козлодуй".

АЕЦ "Козлодуй" ще осигури евтина енергия в следващите десетилетия, посочиха депутати. Цената за доставката на неруско ядрено гориво няма да доведе до поскъпване в цената на тока произвеждан от централата.

Спазва се графикът за договаряне изграждането на 7-и и 8-и блок в централата. В следващата година ще се уточнят всички параметри по цената и финансирането. Повече от 30% от подизпълнителите трябва да са български компании.

"Този проект, за разлика от Белене, се структурира по най-правилния начин. Не поръчваме оборудване без да сме осигурили финансиране, без договори, без да знаем колко ще струва", подчерта Делян Добрев, ГЕРБ-СДС, председател на Комисията по енергетика.

"Има политически действия, които доведоха до това България да работи само с евроатлантически партньори в областта на енергетиката - нещо, което е критично важно и за да се спре финансирането за Руската федерация", заяви Станислав Анастасов, ДПС.

Относно договора между "Булгаргаз" и "Боташ" енергийният министър обясни, че ще изпълни решението на парламента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 20.04.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 20.04.2024 г., 20:50 ч.
Николай Грязин остава начело във WRC2, Тиери Нювил вече е еднолично първи в елитния клас на Рали Хърватия
Николай Грязин остава начело във WRC2, Тиери Нювил вече е еднолично първи в елитния клас на Рали Хърватия