НОВИНИ

Западна Европа пред най-горещата вълна от десетилетия: Рекордните жеги от Испания се пренасят към Франция

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:48, 14.06.2022
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

В Западна Европа настъпва най-горещата вълна от няколко десетилетия, регистрирана в периода преди астрономическото лято. Днес в Испания температурите стигнаха 43 градуса. Необичайните жеги се пренасят вече и в Южна Франция.

Метеорологичните прогнози се оказаха безпощадно точни. Горещата вълна, която започна в Севиля през уикенда, обхвана големи части на Испания и температурите се покачват. Доста преди 21 юни, когато започва астрономическото лято, жителите на Мадрид се справят с 41-градусова жега.

"Прибирам се и ще пусна климатика. Сега излязох малко да се раздвижа, но на обяд вече ще съм у дома", казва пенсионерът Хосе Колон.

Жителите на испанската столица разполагат с паркове, където хора и домашни любимци намират спасение от горещините. При тези условия упражняването на някои професии се оказва изпитание.

"Засега се справяме, през цялото време пием вода. Но ще стане още по-горещо и следващия месец сигурно ще започваме работа в 8 ч. сутринта и ще спираме към 3 ч. следобед", коментира Пол Франсис, строителен работник.

Необичайното за юни време се дължи на горещ въздух, който нахлува от Северна Африка. На места жегата се усеща и по-тежко, защото въздухът носи пясък от Сахара. Горещата вълна постепенно преминава и към съседна Франция, предупреждават метеоролозите.

"Очакваме гореща вълна в южната част на страната. Виждаме, че над Испания има горещ въздух. Очаква се зона с ниско атмосферно налягане над Иберийския полуостров и този горещ въздух ще се пренесе над Южна Франция", обясни Фредерик Натан, метеоролог.

От четвъртък до събота в Южна Франция се очакват температури между 35 и 38 градуса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Референдум": 53.3% не смятат, че е възможно да се състави ново правителство в рамките на 47-ия парламент
"Референдум": 53.3% не смятат, че е възможно да се състави ново правителство в рамките на 47-ия парламент
Военни експерти: Изходът от битката за Донбас може да предопредели хода на войната
Военни експерти: Изходът от битката за Донбас може да предопредели хода на войната