НОВИНИ

Военни експерти: Изходът от битката за Донбас може да предопредели хода на войната

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:18, 14.06.2022
Чете се за: 04:02 мин.
Европа
Слушай новината

В 111-ия ден от войната в Украйна - изходът от битката за Донбас, вероятно ще предопредели хода на целия конфликт. Такова мнение изразиха военни експерти, според които стратегията на Москва в четвъртия месец от офанзивата, е започнала да дава по-добри резултати.

Русия контролира над 90% от Донецка област и поне половината от Луганска. На фона на продължаващ денонощно обстрел, десетки хиляди мирни жители все още живеят в градовете-близнаци Северодонецк и Лисичанск. Места, които президентът Зеленски обяви за "мъртви градове".

До преди два дни тук е имало къща. Било е домът на Максим. Днес от него няма и следа. А в двора има два гроба - Максим току що е погребал майка си и доведения си баща. И двамата са били на по 65 години. Загиват от руски снаряд.

Евгения е съседка на Максим. Станала е свидетел на всичко в деня, в който майка му загинала. Тя е един от десетките хиляди местни жители, които не могат, а и не искат да напуснат дома си.

"Всички ни питат едно и също - защо не напуснете града? И да отидем къде? Това е нашата земя, тук сме родени, тук е целият ни живот. Как очакват просто да си тръгнем?", казва тя.

Лисичанск и Северодонецк са от стратегическо значение - ако те паднат, ако цялата Донбаска област премине в руски ръце, то пътят към Западна Украйна за руските сили ще бъде открит.

А Киев ще загуби значителна част от индустриалната си мощ. Тази нощ беше съборен и последният от трите моста, по които можеха да бъдат евакуирани жителите на Северодонецк. Сега в града не може да бъде доставена хуманитарна помощ, почти невъзможно е и да бъде напуснат.

Тук звукът от падащите снаряди вече дори не впечатлява местните хора. Нямат ток, телекомуникации и вода. Редят се на дълги опашки, за да си налеят вода от пожарната, но могат да я използват само за битови нужди, не и за пиене.

Разрушени мостове откъснаха Северодонецк

"С всеки изминал ден обстрелът се засилва още и още. Който имаше къде да отиде - избяга. Но мнозина останаха, защото искат да опазят домовете си. Не знам колко ще продължи този конфликт, но се моля да свърши час по-скоро. Моля се да постигнат споразумение и да сложат край на огъня. Останах сам, цялото ми семейство замина. Тук нямаме мобилни комуникации и дори не мога да им кажа, че съм жив", казва Адрий, жител на Лисичанск.

Украинските власти изразиха опасения, че в Северодонецк и Лисичанск може да се повтори сценарият от Мариупол и жителите да бъдат доведени до пълно изтощение и глад. В местния химически завод "Азот" са блокирани около 500 цивилни.

По-рано днес Москва обяви, че утре от 5.00 ч. сутринта местно време ще бъде отворен 12-часов коридор за евакуация на цивилните. Но има условие - отбраняващите завода украински войници да се предадат.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Западна Европа пред най-горещата вълна от десетилетия: Рекордните жеги от Испания се пренасят към Франция
Западна Европа пред най-горещата вълна от десетилетия: Рекордните жеги от Испания се пренасят към Франция
Компрометирано ли е разследването на влаковата катастрофа край гара Орешец?
Компрометирано ли е разследването на влаковата катастрофа край гара Орешец?