Започна демонтиране на релсите в затворения участък на метрото

от БНТ
17:18, 20.01.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
започна демонтиране релсите затворения участък метрото
Слушай новината

Екипи от инженери на "Метрополитен" и строители започнаха демонтажа на релсите в 30-метровия участък преди станция "Хаджи Димитър". Това съобщи в официалния си Фейсбук профил кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Вчера към 18.00 ч. получихме сигнал от дежурния диспечер за надигане на релсовия път. Движението на влаковете беше спряно веднага. При отклонение на релсите над 5 мм се задействат системите за сигурност, които са реагирали веднага", обясни Фандъкова.

След демонтажа на релсите започва и демонтаж на траверсите и бетона на релсовия път. В момента се работи с малка строителна техника, а след полунощ, когато спре движението на влаковете по третата линия, ще влязат по-големи машини и вагони, с които да се извозят материалите.

По думите на Фандъкова ози участък е най-ниската точка от трасето и до него преминава Перловска река. Дъното на тунела е на 18 м дълбочина, като при вдигането на нивата на подземните води, налягането на водата достига над 15 тона на квадреатен метър.

С разкриването на участъка ще се установи причината, довела до надигане. До момента е ясно само, че високото ниво на подземните води е повишило водния напор, което най-вероятно е причината за надигането на релсовия път. За да се гарантира пълна безопасност и да не се допусне компрометиране на съоръжението, ще бъдат направени допълнителни сондажи, обясни Фандъкова.

Метрото между станциите "Театрална" и "Хаджи Димитър" остава затворено

Преди да има яснота за причините, не може да се даде точен срок за възстановяване на движението в участъка, допълни кметът.

Всички средства за отстраняването на проблема са за сметка на изпълнителя в рамките на гаранцията на обекта. Последната станция от третата линия остава затворена, за което сме осигурили автобуси, които се движат по маршрута от театър "София" до бул. "Владимир Вазов", пише още столичният кмет.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тръмп пожела успехи на новата администрация и обеща да се върне "под някаква форма"
Тръмп пожела успехи на новата администрация и обеща да се върне "под някаква форма"
Здравният министър за мерките: Няма да има разхлабване по области
Здравният министър за мерките: Няма да има разхлабване по области