НОВИНИ

Започна средновековният фестивал "Корона и меч" на крепостта „Царевец"

bnt avatar logo
от БНТ
22:58, 27.06.2020
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Започна средновековният фестивал "Корона и меч" на историческата крепост "Царевец" във Велико Търново. Тази година заради пандемията от COVID-19, броят на участниците е ограничен, а посетителите могат само да наблюдават от разстояние възстановките и демонстрациите. В рамките на събитието беше пресъздадена жива картина от периода на управлението на Цар Иван Александър и настъпването на епидемията от чума у нас.

По време на управлението на Цар Иван Александър от Византия и Кримския полуостров в България настъпва чумната епидемия, която преобръща живота в Европа.

Николай Цонев - организатор: Искаме да покажем на хората, че винаги и през Средновековието е имало, епидемии, чуми, но в никакъв случай това не е довеждало до спиране на живота дори след такива страшни бедствия са излизали нови възможности!

По традиция всяка година по време на средновековния фестивал се пресъздават различни моменти от българската история, при това в автентичната обстановка на крепостта "Царевец".

Нелина Църова - Отдел „Култура" Община Велико Търново: Тази година живият живот подсказа темата. Пресъздаваме един от тъжните моменти в Средновековието на Търновград, именно черната чума. Фестивалът първоначално беше замислен като международен. Тази година се реализира само с участници от България и представя тази историческа епоха!

За първи път посетителите няма да могат да участват в демонстрациите, заради противоепидемичните мерки свързани с COVID- 19.

Автор: Зорница Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Темппературите се повишават, слънчево и горещо днес
Темппературите се повишават, слънчево и горещо днес
Медицинска сестра от Инфекциозното отделение в Русе е с COVID-19
Медицинска сестра от Инфекциозното отделение в Русе е с COVID-19