НОВИНИ

Започна ваксинирането на хората в домовете. Ваксини ще има и за частните домове

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:30, 27.01.2021
Чете се за: 02:50 мин.
Още
Слушай новината

Започна ваксинирането на настанените и работещите в домовете за възрастни хора в София. Има достатъчно предвидени ваксини, ако желаещите се увеличат, заявиха днес от столичното РЗИ.

30% или 240 от настанените в домовете за възрастни хора в София са дали заявка, че искат ваксина срещу коронавируса. Днес в присъствието на столичния кмет Йорданка Фандъкова бяха поставени първите 30 дози.

Хората споделят, че са взели това решение на базата на информацията, която са получили от специалистите в домовете и след разговори с личните си лекари. А ще има ли ваксини и за частните домове?

Лекар, медицинска сестра и линейка - това е мобилният екип, който посещава домовете за възрастни. Първа спирка - дом "Надежда". От настанените 69, половината пожелаха да се ваксинират. Уляна е една от тях.

"Решението го взех сама, защото чувам, виждам, че този вирус наистина не може да си отиде от човечеството, ако не се вземат радикални мерки. Единствено правилният път, за сега, друг начин няма според мен - това е ваксинирането", коментира тя.

"Проверява се тяхното здравословно състояние. Бих казала, че по-голямата част подкрепят този разумен избор", заяви директорът на дома Десислава Велева.

"Общо около 30% от домуващите в общинските домове са пожелали. Столичната община се грижи за 8 домове за възрастни хора", каза и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Валери Темелков има частен дом за възрастни. Още като се заговорило за ваксини, попитал РЗИ - ще има ли и за тях. Отговорили му:

"Такова ваксиниране не е предвидено и то ще бъде май или април - някъде в този диапазон", каза той.

Валери писал и на здравното министерство. И от там му отговорили:

"Държавата не дели държавните и частните домове за възрастни хора и те трябва да бъдат включени във втората фаза на ваксинирането. От 20 човека имам 18 желаещи", коментира собственикът.

"Изграждат се списъци и графици, така че всички, които могат да бъдат имунизирани, които са пожелали и от частните домове, ще бъдат обхванати с имунизация", заяви доц. Лили Маринова от Столичната РЗИ.

От РЗИ уверяват, че от следващата седмица може да започне и ваксинацията на учителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джип се вряза в тераса на блок в София
Джип се вряза в тераса на блок в София
Кои държави въведоха задължителни медицински маски?
Кои държави въведоха задължителни медицински маски?