Заради COVID-19: Въздухът е по-чист, а вредните емисии по-малко

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
21:02, 19.03.2020
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Парадоксален резултат от разпространението на коронавируса по света е прочистването на въздуха и намаляването на вредните емисии в най-засегнатите от заразата райони.

Доколко радостна е тази статистика на фона на пандемията?

Първите резултати дойдоха от първоначалното огнище на заразата. В китайската провинция Хубей през февруари броят на дните с добро качество на въздуха се е увеличил с 21 и половина процента спрямо същия месец на миналата година.

Към това съобщение на китайското министерство на екологията и околната среда се добавиха и сателитни данни от НАСА и Европейската космическа агенция. Те сочат рязко намаляване на азотния диоксид в големите китайски градове между януари и февруари.

Същите тенденции започват да се наблюдават и в индустриалните райони на Европа, където коронавирусът намали потреблението на горива, блокира транспорта и производството на стоки. В Италия освен въздуха, COVID-19 прогони туристите от Венеция и избистри водите в каналите на града.

Давиде Талипиетра, изследовател: Нашите канали са като резервоар за утайки. Когато водата е неподвижна, калта и органичните субстанции се отлагат по дъното.

Причината за спокойните води е, че гондолите и моторниците престанаха да се движат интензивно из каналите. Спокойната среда позволи на птиците и рибите да се завърнат. Учените напомнят, че ефектът от пандемията е временен. Подобни ниски нива на вредни емисии са отчетени и по време на финансовата криза през 2008-2009 година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отложиха филмовия фестивал в Кан
Отложиха филмовия фестивал в Кан
Време за култура: Когато границите са затворени, какво предлага виртуалният свят?
Време за култура: Когато границите са затворени, какво предлага виртуалният свят?