НОВИНИ

Засилват контрола на мерките срещу COVID-19 заради липсата на дисциплина

Да се ограничат пътуванията в областите Търговище и Благоевград, призова здравният министър

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 15.10.2020
7529
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

Здравната ни система все още има ресурс да се справи с епидемията от коронавирус, но по области вече започва да се усеща претоварване. Причината е неспазването на мерките от всички, обяви в началото на редовния седмичен брифинг в Министерството на здравеопазването министърът проф. Костадин Ангелов.

"Виждаме разколебаване у хората по отношение на дисциплината около COVID-19. Числата, които наблюдаваме, показват покачване на заболелите", заяви министърът и подчерта, че не всички спазват мерките такива, каквито са разписани: носене на маски назакрито, проветряване на помещенията, спазване на дистанция, дисциплина.

Няма да се затягат мерките заради завишения брой на заразени с COVID-19

Тъй като наблюдаваме липса на дисциплина, ние ще завишим контрола, съобщи той. Полицията и институциите ще извършват денонощен контрол за спазването на противоепидемиологичните мерки.

"Органите на РЗИ и полицията ще осъществяват ежедневен и нощен контрол на всички места, на които има събиране на големи групи от хора, и обществени места, където трябва да се спазват мерките: търговски обекти, молове, дискотеки, нощни клубове", поясни Ангелов.

Министърът на здравеопазването призова да се ограничат пътуванията към областите Търговище и Благоевград, освен ако те не са наложителни. "Там имаме заболеваемост над 120 човека на 100 000, излишното пътуване дотам би довело до разпространяване на болестта и в другите области", апелира министърът.

Двете най-големи училища в Търговище минават на дистанционно обучение

Ситуацията към момента не изисква обособяването на отделни болници само за лечение на коронавирус, стана ясно още от думите на здравния министър.

За последното денонощие положителните тестове за коронавирус са 819 от направени общо 5898. Активните случаи са 9175, от които 1380 са хоспитализирани. 67 души са в интензивни отделения.

Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, са 1440. Нови 25 случая са регистрирани през последните 24 часа. От тях 4 са установени при лекари, 10 - при медицински сестри, 5 - при санитари, 1 - при фелдшер и 5 - при друг медицински персонал.

В редовния брифинг днес участват още главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и министърът на образованието Красимир Вълчев.

Има увеличение на направените тестове у нас. Премината е границата от 400 теста на 100 000 население, съобщи на брифинга доц. Ангел Кунчев.

Той представи данни за епидемичната ситуацията в Европа и у нас за последните две седмици. "В Европа сме на 22-о място от 30 страни. На 5-о място сме на Балканите. Смъртността е 1,56 на 100 000, което ни дава 8-о място в ЕС", обобщи той.

172 ученици и деца и 165 учители към днешна дата са с положителни проби за коронавирус, съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Между 5 и 6 са заразените ученици на ден от началото на годината, това е 6-7 пъти под средните стойности общо за населението, обобщи той.

Има всички шансове учебната година да се проведе присъствено. "Не можем да си позволим да затворим училища. През пролетта организирахме компесаторно обучение, но то не може да бъде за постоянно и не може да бъде толкова ефективно", коментира министърът на образованието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Дерменджиев: Колко треньори минаха? Нивото е същото
Георги Дерменджиев: Колко треньори минаха? Нивото е същото
Книга на Шекспир е продадена за почти 10 милиона долара
Книга на Шекспир е продадена за почти 10 милиона долара