НОВИНИ

Заради плажа до р. Велека: Онлайн петиция срещу концесията на ивицата

bnt avatar logo
от БНТ
20:37, 08.05.2021
Чете се за: 02:32 мин.
Регионални
Слушай новината

Концесията на плаж Велека край Синеморец отново събра обществено внимание. В интернет започна онлайн петиция срещу новите планове за плажа.

На едно от последните си заседания правителството в оставка откри процедура за възлагането на концесия на ивицата. В момента плажът има наемател и се очаква договорът му да бъде прекратен предсрочно, за да бъде заменен с друг.

Ивицата, която се намира до устието на река Велека, е сред малкото диви плажове по Южното Черноморие. Марта Георгиева живее в София, но от години тук е любимото ѝ място за почивка.

"Както виждаме на другите места, където плажовете се дават на концесия какво се случва – изриват се дюните, унищожават се тези видове, които са наистина богатство за целия свят", каза Марта Георгиева.

"Притеснявам се, естествено, че се притеснявам, че ще се промени", каза Деница Митова.

Към момента плажът е взет под наем. Договорът е до ноември 2022 г., но въпреки това Министерството на туризма търси концесионер.

"Миналата година спазихме изискванията на министерството, намалихме цените на всички плажни принадлежности на 50% и те предложиха с допълнително споразумение да ни бъде удължен договора. Тоест преди 4 месеца те ни удължават договора с половина година, а след това ще го прекратяват, защото в момента, в който влезе в сила договорът с новия концесионер, нашият ще бъде прекратен", каза наемателят на плажа Филип Баров.

Плажът попада в Природен парк Странджа и е част от Натура 2000. На него са и сред малкото цъфтящи дюни.

"За нас опасенията са, че този странен, прибързана процес по обявяването на концесия най-вероятно обслужва конкретен човек. Най-вероятно ще видим един бизнес, неуспешен в Слънчев бряг, който да се разраства и на юг", каза Вера Стаевска от инициатива "Зелени закони".

Наемателят на плаж Велека обжалва процедурата за отдаване на концесия. Надява се тя да бъде спряна и със започналата петиция.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК призова големите производители на ваксини да изнасят повече
ЕК призова големите производители на ваксини да изнасят повече
"Зелените коридори" за ваксинации ще работят и след почивните дни
"Зелените коридори" за ваксинации ще работят и след почивните дни