Ще паднат ли останки от китайската ракета в България?

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:34, 08.05.2021
Чете се за: 01:55 мин.
Наука и технологии
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Много малка е вероятността отломки от ракетата да паднат над България. Рано тази сутрин около 4:10 тя е преминала над Петричко. Била е наблюдавана от астрономи любители, включително и от София. Виждала се е с яркост съизмерима с тази на международната космическа станция.

Пътят на ракетата може да се проследи в реално време в интернет, а когато наближи Балканския полуостров с бинокъл или далекоглед може да се наблюдава и под открито небе.

"Нейната траектория се съчетава и с земното въртене, затова се случва по различно време над различни точки от земята в този диапазон от 41,5 северно до 41,5 южно географски ширини. Тъй като самата орбита на ракетата е наклонена под такъв ъгъл спрямо екваториалната равнина на земята и затова е получават тези явления. Колкото до опасност от падане по принцип съществува вероятност ракетата да падне в същия този коментиран диапазон. Колкото за вероятността да се случи това в крайните южните райони на България, възможността е много много много малка", каза Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия при БАН и катедра "Астрономия" при СУ.

Голяма част от китайската ракета се разпадна над Индийския океан

"Все пак има прогнози, според които около 7:19 минути българско време отломките от нея ще паднат в южните части на тихия океан, като съответно се посочва една точка, намираща се югоизточно от Австралия", каза още физикът.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев: Вихрещата се корупция ни излиза в момента най-скъпо
Президентът Радев: Вихрещата се корупция ни излиза в момента най-скъпо
Боряна Калейн донесе сребро за България от Световната купа в Баку
Боряна Калейн донесе сребро за България от Световната купа в Баку