НОВИНИ

Ще паднат ли останки от китайската ракета в България?

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:34, 08.05.2021
Чете се за: 01:55 мин.
Наука и технологии
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Много малка е вероятността отломки от ракетата да паднат над България. Рано тази сутрин около 4:10 тя е преминала над Петричко. Била е наблюдавана от астрономи любители, включително и от София. Виждала се е с яркост съизмерима с тази на международната космическа станция.

Пътят на ракетата може да се проследи в реално време в интернет, а когато наближи Балканския полуостров с бинокъл или далекоглед може да се наблюдава и под открито небе.

"Нейната траектория се съчетава и с земното въртене, затова се случва по различно време над различни точки от земята в този диапазон от 41,5 северно до 41,5 южно географски ширини. Тъй като самата орбита на ракетата е наклонена под такъв ъгъл спрямо екваториалната равнина на земята и затова е получават тези явления. Колкото до опасност от падане по принцип съществува вероятност ракетата да падне в същия този коментиран диапазон. Колкото за вероятността да се случи това в крайните южните райони на България, възможността е много много много малка", каза Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия при БАН и катедра "Астрономия" при СУ.

Голяма част от китайската ракета се разпадна над Индийския океан

"Все пак има прогнози, според които около 7:19 минути българско време отломките от нея ще паднат в южните части на тихия океан, като съответно се посочва една точка, намираща се югоизточно от Австралия", каза още физикът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев: Вихрещата се корупция ни излиза в момента най-скъпо
Президентът Радев: Вихрещата се корупция ни излиза в момента най-скъпо
Боряна Калейн донесе сребро за България от Световната купа в Баку
Боряна Калейн донесе сребро за България от Световната купа в Баку