НОВИНИ

Защо това е краят за Погба

Със сигурност Пол Погба направи прекрасна кариера, но дали беше велика...

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
16:02, 01.03.2024
Чете се за: 04:37 мин.
Европейски футбол
Пол Погба
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Пол Погба винаги е бил леко противоречив. Футболист, който през годините беше смятан за един от най-добрите в света, вчера беше наказан за 4 години заради употреба на вещества, които са подобрявали възможностите и представянето му. И сякаш това е тъжният край на кариерата му, макар тепърва да предстоят обжалвания и решение на Спортния арбитражен съд в Лозана. И може би винаги ще витае усещането, че Погба така и не стигна до върха на потенциала си. Макар че и подобна теория е леко преувеличена, защото той осъществи грандиозни трансфери, стана и световен шампион с Франция, като дори отбеляза един от головете във финала срещу Хърватия в Москва през 2018 година. Снажен, издръжлив, смел, бърз, с хубав изстрел и още по-хубав поглед на играта, французинът имаше и сериозни пропуски в играта си, които по-скоро се дължат на характера му. "Постоянство" е дума, която полузащитникът май не познава, а свитата, която вечно обикаляше около него, със сигурност му влияеше неособено положително. Вероятно сте забелязвали из социалните мрежи, че братята му гравитираха около него и се грижиха за това да създават образ на Пол, който по-скоро спада към този на рап-звездите, а не на професионален спортист в най-големите клубове в света.

Наказание от 4 години означава, че Погба би имал възможността да играе отново през август 2027 (санкцията влиза в сила със задна дата), когато вече ще е на 34 години. И надали ще има особено много кандидати за подписа му, при положение че той няма да изиграл повече от 22 пълни мача в даден сезон от 2018-2019 насам. И постепенно за него ще останат само спомените и разказите за това, което е можело да бъде. Както казва френският журналист Жулиен Лоран - "на 15 години Погба беше най-добрият, когото някога съм виждал на подобна възраст, талант, раждащ се веднъж на поколение, абсолютен гений. Да, той спечели трофеи в Италия, стана световен шампион, но никога не засенчи останалите по начин, по който можеше да го стори."

Към сегашните 4 години добавяме и още близо 18 месеца, в които халфът беше почти изцяло извън терените заради травми и сами разбирате, че игровата му практика съвсем изчезва. А в днешния конкурентен футболен свят никой няма да те чака и да подходи снизходително към теб, само защото през второто десетилетие на 21 век си бил чудесен играч. Е, ако не се казваш Лионел Меси или Кристиано Роналдо, де. В Ювентус вече намалиха заплатата му на около 2500 евро на месец по взаимно съгласие. До неотдавна Пол печелеше по 7 милиона евро на година. И направи трансфер по оста Торино - Манчестър за 89 милиона паунда през 2016. В двата сезона преди и след Мондиала през 2018 той имаше принос за 38 гола за "червените дяволи" - общо 19 гола и 19 асистенции). Но за човек, който беше получил етикет на "един от най-добрите в света", това не изглежда особено впечатляващо. С други думи - Погба не беше кандидат за Златната топка в нито един етап от кариерата си, което продължава да е някакъв барометър за уменията ти в индивидуален план.

Със сигурност Пол Погба направи прекрасна кариера. Но дали беше велика - по-скоро не. Най-вече той самият си пречеше по пътя към въпросното величие.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зад кулисите на сериала "Вина" (СНИМКИ)
Зад кулисите на сериала "Вина" (СНИМКИ)
Кранът, който падна в София, не е бил претоварен, заявиха от "Метрополитен София"
Кранът, който падна в София, не е бил претоварен, заявиха от "Метрополитен София"