НОВИНИ

Затварят улици за мащабен ВиК-ремонт в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
23:20, 04.03.2020
Чете се за: 01:11 мин.
Регионални

Мащабни ремонти на водопреносната мрежа започват в Пловдив. В следващите 300 дни ще бъдат подменени 25 километра тръби в район "Северен". Така стартира дългочаканият проект за водния цикъл на града. Общата му стойност е над 115 млн лева.

Две фирми започват да сменят водопроводните и канализационни тръби на 40 улици в кварталите "Захарна Фабрика" и "Кършияка". По проект за работата е предвиден срок от 18 месеца, но изпълнителите са поели ангажимент да приключат за година, ако няма затруднения.

Пламен Райчев - зам. кмет "Строителство и инвестиции", община Пловдив: Районът, в който изграждаме, е изключително населен, знаете, че там има около 15-20 хиляди жители - това е един малък български град. Няма как да разкопаем всички улици, ще започнем с две и постепенно ще разширяваме обхвата.

Дейностите по водния цикъл започват от улиците "Средец" и "Сава Муткуров". Очакванията се водопреносната мрежа да стане много по-ефективна.

Изкопните дейности започват веднага. Накрая на ремонтите, загубите трябва да бъдат намалени в Пловдив със 2.5 процента.

Първият етап от проекта ще струва 16 и половина милиона лева. А съкратеният срок няма да е за сметка на качеството - увериха от общината.

Здравко Димитров - кмет на Пловдив: Вече има и нови условия, при които се приема обектът, знаете, има камери, които прохождат трасетата, има инвеститорски надзор, наистина трябва да бъде качествено, защото това, което се прави, поне 100 години не трябва да се пипа.

Ремонтите обаче ще създадат сериозни затруднения с автомобилния трафик. От ВиК и общината потвърдиха, че се подготвят за усложнения и под земята.

Спартак Николов - управител на ВиК-Пловдив: Самата мрежа е толкова амортизирана, че очаквам и допълнително аварии.

Пламен Райчев - зам. кмет "Строителство и инвестиции", община Пловдив: Най-вероятно ще има спирания на водоподаването в определени моменти, но надявам се да не е за повече от 3 до 4 часа.

Спартак Николов - управител на ВиК-Пловдив: Апелирам към разбиране от страна на гражданите.

Целият проект по водния цикъл на Пловдив е финансиран с 80 млн. лева по Оперативна програма "Околна среда". 12 млн. са осигурени от държавния бюджет, а 34 млн. са средствата от общината - от местните данъци и такси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
У нас застудява
У нас застудява
Масов бой в турския парламент заради намесата в Сирия
Масов бой в турския парламент заради намесата в Сирия