НОВИНИ

Протест заради проекта за нова детска болница (ОБОБЩЕНИЕ)

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:45, 04.03.2020
Чете се за: 01:14 мин.
Общество

Протест пред здравното министерство.

Повод за недоволството е проектът за нова национална детска болница. Идеята е изоставен строеж в двора на Александровска болница да се превърне в педиатрия. Те настояват за отмяна на обществената поръчка за довършване на стария строеж, както и за международен открит архитектурен конкурс.

Днес от здравното министерство отказаха коментар, но обявиха, че са поканили всички заинтересовани на среща следващия понеделник.


Родители не искат строеж отпреди 40 години да се превърне в нова детска болница.

Кремена Кунева - родител: Отново са компромисно набутани някакви малки стаички с безкрайно много легла детски в тях. Без нито едно такова за родители.

Решението строежът в двора на Александровска болница да се превърне в детска болница беше взето в края на 2018 -а година от кабинета. Още от миналата година архитекти твърдят, че обектът е трябвало да бъде съборен преди 8 години.

Архитект Петкана Бакалова, Камара на архитектите в България: Описани са само кабинетите, но няма задание към системите за вода, електричество, дулбиращи системи, ако спре токът. Философията на една детска болица няма как да бъде вкарана в този строеж. Новите детски болници са в паркова среда.

Лекари твърдят, че проектът за нова детска болница няма да реши проблемите на педиатрията в София и страната.

Д-р Бояна Петкова - лекар: Това е един строеж, който е мислен за медицина преди 40 години. Самата сграда изобщо не може да поеме нуждите на всички клиники. Чисто пространствено тя не е достатъчна. Операционните са на различен етаж от реанимациите. Има много дефекти за съжаление.


Родителите не искат компримиси при изграждането на нова детска болница.

Румяна Писанчева: Това да се използва една остаряла сграда, в която просто не може да се събере съвременна медицинска техника, е абсурд. Ние имаме нужда от съвременна медицина.

Мария Брестничка - Национална мрежа за децата: Болница, която да лекува децата по най-добрия начин, която да позволи на родителите да бъдат до децата си и която да създава условия на лекарите да лекуват.

Обществената поръчка за изграждането на детската болница беше обявена през юли миналата година, а през януари беше избран и изпълнител, въпреки недоволството на архитекти. Сега се очаква решение от Комисията за защита на конкуренцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва подаването на заявления за матурите
Започва подаването на заявления за матурите
Започва кампанията "Най-добър млад шофьор"
Започва кампанията "Най-добър млад шофьор"