НОВИНИ

Биопроизводство - има ли почва у нас?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
21:22, 04.03.2020
Чете се за: 02:30 мин.
Бизнес

Земеделито и биоземеделието като част от този сектор са важни за България отрасли. Доколко можем да сме сигурни, че биохраните, за които плащаме по-скъпо като клиенти, действително са чисти?

Теодора и Стоян Симеонови са биопроизводители от софийското село Лесново. От 10 години се занимават с биологично отглеждане на зеленчуци.

Започнали са с парцел от декар и половина. Сега имат 100 декара, част от тях са трайни насаждения - орехи и лешници, останалите са полски и оранжерийни зеленчуци и подправки - близо 70 вида, сред които различни видове кореноплодни, салати, зеле, лук, чесън.

Имат 6 постоянни работнички, а по време на кампания наемат и допълнително хора за да приберат реколтата.

Стоян Симеонов - биопроизводител от с. Лесново, Софийско: Произвеждаме зеленчуци без абсолютно никаква химия. С нашите зеленчуци хората дори се лекуват.Да отглеждаш без химия се изисква много ръчен труд. Включително и плевенето на толкова много култури става само ръчно.

Важно е и качеството на водата за поливане, въпреки че 90% от площите са неполивни. Използват кладенчова или дъждовна вода. Разказват, че за да стане един парцел биологичен, трябва да минат поне три години преходен период без никаква химия.

БНТ: Използвате ли въобще някакви торове?

Стоян Симеонов - биопроизводител от с. Лесново, Софийско: Освен сеитбооборота, който правим и е задължителен, по регламент на всеки пет години веднъж използваме биологични сертифицирани торове, които са разрешени за употреба, но в много минимални количества. Другото важно е, че ние не можем да използваме всякакви семена. Голяма част от семената са третирани с химикали и не са разрешени за използване в биопроизводството. Затова и семената, които ползваме, добивите при тях са в пъти по-ниски в сравнение с конвенционалните. А и след като не са третирани семената, кълняемостта им е по-малка, изяждат се от вредители, които са в почвата.


Като резултат, добивите при биопроизводителите са двойно, понякога тройно по-ниски в сравнение с тези на останалите земеделски стопани.

У нас биопроизводителите доказват, че са био, след като получат сертификат от контролиращите фирми. Именно тези фирми имат и задължението да впишат биопроизводителите в регистъра, който се подготвя в момента.

От земеделското министерство уверяват, че забавянето на новия регистър ще бъде наваксано и всеки потребител ще може да провери дали производителите, които го интересуват, са включени в него и продуктите им са био.

Стопаните от село Лесново, които продават биопродукцията си на фермерския пазар пред Министерството на земеделието, твърдят , че рядко им искат сертификат. Напоследък обаче все повече крайни клиенти идват на място, за да се уверят къде се произвеждат купуваните от тях зеленчуци.

Клиенти имат достатъчно.Оплакват се обаче, че често парите по компесаторните мерки, по които получават помощи, свършват бързо и стопанството остава без финансиране.

В столицата в момента има 10-ина големи биомагазина и броят им непрекъснато се увеличава. Цените на биопродуктите в тях са поне два-три пъти по-високи от тези в останалите магазини, в зависимост от вида на стоката.

Мария Богданова: Имам дъщеря на 8 години и искам тя да консумира по-здравословни неща.

БНТ: Като видите зеления знак, вярвате ли, че наистина купувате био продукт?

Мария Богданова: Вярвам, особено за неща, които вече съм опитала или поне съм сигурна, че са по-добри от тези, които масово се продават по магазините. Например вкусът на киселото и прясното мляко е различен, зеленчуците имат вкус. Хората затова боледуват, защото храната не е качествена.

Михаил Рогачев - търговец в биомагазин: Все повече хората държат на здравословното хранене и интересът към тези продукти се повишава. Преди се гледаха много цените, сега се гледа на качеството.Явно хората се притесняват от храни с високо съдържание на замърсители.

БНТ: А има ли хора, които идват при вас и питат за сертификат?

Михаил Рогачев - търговец в биомагазин: Да, случвало се е. Ние го предоставяме ,тъй като всичко е налично. Ако искат дори можем да им го принтираме. Просто всички стоки в магазина са със сертификат и не си позволяваме други стоки.

Йоана Иванова: Имам малко бебе и за него купувам безглутенова храна и плодове. Защото смятам, че са с по-добро качество биохраните. Със сигурност не са всички на 100 % , но няма как да знаем. Както за всичко не може да си на 100 % убеден.

Къде е България в сравнение с останалите европейски страни в производството на биопродукти? Въпреки че имаме отлични условия за това, все още сме назад в списъка. Във Франция например 70% от фермите са биологични, а Нидерландия, която е три пъти по-малка на площ от страната ни, произвежда в пъти повече биопродукция и я реализира на международните пазари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Солена сол
Солена сол
"Цигуларката на Бога" на Стефан Цанев в "Телевизионен театър"
"Цигуларката на Бога" на Стефан Цанев в "Телевизионен театър"