Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Заведения във Великобритания намаляват работното си време заради високите сметки за ток

от БНТ , Източник: БТА
14:54, 15.11.2022
Чете се за: 02:37 мин.
По света
заведения великобритания намаляват работното време заради високи сметки енергия
Слушай новината

Повече от една пета от пъбовете, ресторантите и кафенетата във Великобритания са намалили работното си време през последните три месеца в опит да ограничат разходите си за енергия, съобщи ДПА.

Фирми в сектора на услугите, свързани с продажбата на храни и напитки, е по-вероятно да ограничат дейността си в сравнение с компании от който и да е друг сектор, за да се справят с огромното увеличение на енергийните сметки, показва нов анализ на Националната статистическа служба на Великобритания.

Анализът разкрива, че в резултат на поскъпването на енергията 21% от фирмите, които управляват заведения, са ограничили работното си време, въпреки че не са намалили броя на дните, в които работят. Междувременно 6 на сто от компаниите в сектора съобщават, че са ограничили работното си време с два или повече дни седмично през последните 3 месеца.

Повечето от тези фирми са и най-склонни да изтъкнат цените на енергията като причина за най-сериозно безпокойство през ноември, следвани плътно в тази класация от компаниите в сферата на хотелиерството. В този сектор 22% от бизнесите съобщават, че енергийните цени са най-сериозното им основание за притеснение през ноември.

Това е незначителен спад на песимистичните нагласи в сравнение с данните, отчетени преди британското правителство да обещае през септември, че ще покрива част от енергийните сметки на бизнеса. Въпреки това фирмите в сектора на услугите на Острова, свързан с продажбата на храни и напитки, са особено тежко засегнати от по-високите сметки, като 58% от тях съобщават, че енергийните цени са най-сериозната им грижа - с 39 на сто повече в сравнение с месец по-рано. В резултат приблизително 2 на всеки 5 фирми в сектора (41 процента) обявяват, че очакват тази ситуация да доведе през ноември до повишаване на цените на услугите, които предлагат.

Снимки: БГНЕС, архив

От своя страна 36 на сто от фирмите в сферата на хотелиерството във Великобритания са готови също да повишат цените си, отбелязва ДПА.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Военният министър в Брюксел: Нидерландия предлага обучение на наши пилоти на Ф-16
Военният министър в Брюксел: Нидерландия предлага обучение на наши пилоти на Ф-16
Съдът даде ход на делото на Кирил Петков срещу Бойко Борисов
Съдът даде ход на делото на Кирил Петков срещу Бойко Борисов