НОВИНИ

Здравният министър освободи директора на УМБАЛ "Проф. Александър Чирков" заради констатирани нарушения

умбал света екатерина става проф александър чирков
Снимка: УМБАЛ "Света Екатерина"
bnt avatar logo
от БНТ
15:58, 16.09.2022
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Здравният министър д-р Асен Меджидиев освободи назначения до конкурс директор на столичната УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков" проф. Николай Димитров.

Причината е влошената работна атмосфера в болницата и констатирани нарушения в организацията на лечебната дейност, в т.ч. създаване на опасност от възникване на значителни щети за лечебното заведение и персонала, посочват от здравното министерство.

Проф. д-р Николай Димитров беше назначен на 18 юли 2022 г. до провеждане на конкурс по Закона за публичните предприятия. Конкурсът беше обявен на 2 септември 2022 г. като кандидатите могат да подават концепциите си за управление до 20 септември 2022 г.

УМБАЛ "Света Екатерина" става "Проф. д-р Александър Чирков"

До освобождаването на проф. Димитров, броени дни преди провеждане на конкурса, се стигна след извършена проверка на 22.08.2022 г. от Столичната регионална здравна инспекция и след поредица от уволнения на служители и утвърдени кадри на лечебното заведение.

Проверката на СРЗИ констатира настаняване на пациенти в новоизграденото крило на лечебното заведение без съгласуване с компетентните институции и без да са взети мерки за тяхната безопасност. Действията на изпълнителния директор са в нарушение на закона и крият сериозен риск за живота и здравето на пациентите, настанени в новопостроения блок.

Освен проблемите, констатирани в проверката на експертите на СРЗИ, в МЗ постъпиха серия от сигнали за неправомерни уволнения на доказани и утвърдени кадри на УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков". Уволненията са извършени от директора на болницата проф. Николай Димитров и са направени без предизвестие. С някои служители правоотношенията са били прекратени докато са били в законоустановен отпуск по болест.

Министерството на здравеопазването не може да толерира действия, които поставят в сериозен риск организацията на медицинската помощ, уронват престижа на лечебното заведение, в т.ч. създават неблагоприятна работна атмосфера и застрашават сигурността на пациентите.

До приключването на конкурса за избор на нов изпълнителен директор, длъжността ще бъде поета от проф. д-р Валентин Говедарски, който досега е изпълнявал длъжността Началник на клиниката по Съдова хирургия и чийто професионален стаж изцяло е свързан с болница „Проф. д-р Александър Чирков" (Света Екатерина).

Предстои и провеждането на самия конкурс за номиниране и избор на членове на Съвета на директорите на лечебното заведение, като същият е насочен към всички кандидати, отговарящи на поставените от Закона за публичните предприятия изисквания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски привлече национал на Нигерия два дни преди дербито с ЦСКА
Левски привлече национал на Нигерия два дни преди дербито с ЦСКА
Ахмед Батаев с шанс за репешажите на Световното първенство по борба
Ахмед Батаев с шанс за репешажите на Световното първенство по борба