НОВИНИ

Здравният министър се срещна с Експертния съвет към инициативата "Българската Коледа"

здравният министър срещна експертния съвет инициативата българската коледа
bnt avatar logo
от БНТ
09:43, 24.02.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

С бюджет от 3 500 000 лв. разполага двадесетото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа" 2022/2023, посветено на децата с редки генетични заболявания. За поредна година инициативата "Българската Коледа" ни обедини в стремежа ни за по-добро детско здравеопазване. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на среща със специалистите от Експертния съвет към благотворителната инициатива, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По време на срещата на "Дондуков" 2 днес съветникът за благотворителната инициатива Дарина Владова благодари на Експертния съвет за безрезервната им подкрепа в стремежа да се разпределят даренията, в съответствие с медицинските потребности на нуждаещите се деца. Посочен беше приносът на Експертния съвет за утвърждаване на "Българската Коледа" като прозрачна и ефективна благотворителна кампания, която се ползва с доверието на обществото.

"Българската Коледа" обединява хиляди сърцати българи в грижата за здравето на децата, но изключително важна е държавната политика в областта на детското и майчинското здравеопазване за устойчиво разрешаване на проблемите. Обсъдени бяха възможностите лекарствата, осигурявани години наред от "Българската Коледа", да бъдат поети от здравната система на страната.

Съгласно Правилата на инициативата, с набраните средства ще бъдат подпомогнати деца за диагностика, лечение и рехабилитация, както и за осигуряване на медицински изделия и помощни средства. Ще бъде закупена високотехнологична медицинска апаратура за лечебни заведения в цялата страна. Вече двадесета година "Българската Коледа" осигурява медикаментозна терапия на деца с редки заболявания докато здравната система на страната поеме тяхното финансиране.

Няма промяна на правилата за набиране и разпределение на средствата – могат да кандидатстват деца, за чието лечение не са предвидени механизми за финансиране, както и лечебни заведения с държавно или общинско участие. Заявления за подпомагане на деца се приемат целогодишно. До края на февруари лечебни заведения, които се нуждаят от апаратура, могат да подадат заявление за закупуването й със средства от кампанията.

Дарения за "Българската Коледа" могат да се правят целогодишно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният ни отбор по художествена гимнастика ще участва в Гран при в Тарту
Националният ни отбор по художествена гимнастика ще участва в Гран при в Тарту
Да се спасиш от ужаса: Таврийски българи от Мелитопол разказват за първите дни на войната
Да се спасиш от ужаса: Таврийски българи от Мелитопол разказват за първите дни на войната