НОВИНИ

Зеленски пристигна в Елисейския дворец за среща с Макрон

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:56, 07.06.2024
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Елисейския дворец за разговори с колегата си Еманюел Макрон, след като сутринта призова западните съюзници да „направят повече“, за да помогнат на Киев за справяне с руската инвазия.

Зеленски и съпругата му Олена бяха посрещнати от Еманюел и Брижит Макрон малко след 18:00 ч. местно време на стъпалата на Елисейския дворец. Двамата лидери ще проведат среща, последвана от пресконференция и работна вечеря.

По време на среща с американския си колега Джо Байдън днес по обед Володимир Зеленски вече получи обещание за допълнителна американска помощ.

Говорейки преди това пред френските депутати, ден след церемониите по отбелязването на 80-годишнината от десанта в Нормандия, украинският президент обрисува мрачна картина на ситуацията в Европа.

„Живеем във време, в което Европа вече не е континент на мира“, заяви украинският президент, чиято страна е обект на пълномащабна руска инвазия от февруари 2022 г. насам.

"За пореден път в Европа градове са напълно разрушени, а села са опожарени. За пореден път в Европа се появяват филтрационни лагери, депортации и омраза, които стават нов руски култ", отбеляза той, като определи руския президент Владимир Путин като „общ враг“ на страната си и на Европа.

Володимир Зеленски смята, че международната среща на върха за мир, насрочена за 15 и 16 юни в Швейцария, може да приближи Украйна „към справедлив край на тази война“. В конференцията ще участват над сто държави и организации, но не и Русия.

Зеленски увери, че победата е възможна, въпреки руския напредък на фронтовата линия.

"Можем ли да спечелим тази битка? Със сигурност, да", каза той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дудова ще търси реванш срещу Ниймеш в първата си схватка в Будапеща
Дудова ще търси реванш срещу Ниймеш в първата си схватка в Будапеща
Мащабна операция на ГДБОП за трафик на дрога се провежда в няколко града у нас
Мащабна операция на ГДБОП за трафик на дрога се провежда в няколко града у нас