НОВИНИ

Зеленски призова Европа да наложи петролно ембарго на Русия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:19, 10.04.2022
Чете се за: 02:25 мин.
Европа
Слушай новината

Украинският президент Володимир Зеленски поиска петролно ембарго на Русия. В среднощното си обръщение той заяви, че цяла Европа е мишена на руската агресия. Украйна е готова за битка на източния фронт. Независимо от всичко Зеленски заяви, че се стреми към мир.

Пълно ембарго на руски петрол и повече оръжие за Украйна - това поиска Володимир Зеленски в поредното си среднощно обръщение.

"Но Украйна няма време да чака. Свободата няма време да чака. Когато тиранията започне агресия срещу всичко, което поддържа мира в Европа, трябва незабавно да се предприемат действия. Трябва да се действа принципно. И петролното ембарго трябва да бъде първата стъпка. И трябва да бъде от всички демокрации, целия цивилизован свят. Тогава Русия ще го усети. Тогава това ще бъде аргумент за тях да търсят мир, да спрат безсмисленото насилие", изтъкна Володимир Зеленски.

Действията на Русия неминуемо ще застигнат всички, готови сме за истинска битка, но търсим и дипломатически пътища, за да сложим край на тази война, каза още Зеленски.

Държавният глава благодари за помощта и подкрепата, оказани му от Великобритания след изненадващото посещение на премиера Борис Джонсън в Киев. Украинската столица беше посетена и от австрийския канцлер Карл Нехамер.

„Украйна е готова за големите битки. Украйна трябва да ги спечели, включително в Донбас", заяви президентският съветник Михайло Подоляк.

След като оттегли войските си от региона на Киев и от Северна Украйна, Русия превърна в приоритет пълното овладяване на Донбас, който от 2014 г. е частично контролиран от проруски сепаратисти. Губернаторите на Донецка и Луганска области призоваха цивилното население да се евакуира преди началото на по-интензивни военни действия. През обявите 10 коридора за последните 24 часа територията на Украйна са напуснали повече от 4500 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилен интерес към курортите в Северното Черноморие за великденските празници
Засилен интерес към курортите в Северното Черноморие за великденските празници
Кристиано Роналдо ще завърши сезона без трофей с Манчестър Юнайтед
Кристиано Роналдо ще завърши сезона без трофей с Манчестър Юнайтед