НОВИНИ

Борис Джонсън: Тази война даде яснота по визията за бъдещето на Украйна

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:45, 09.04.2022
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Украинските власти призоваха цивилните в Луганск незабавно да напуснат източния район, заради струпването на руски войски за предстояща офанзива.

Войната в Украйна: Договорени са 10 хуманитарни коридора за евакуация на цивилни граждани

Москва постави начело на операциите в Украйна генерал Александър Дворников, ръководил руските удари в Сирия, съобщи Би Би Си.

Украйна обяви, че жертвите на ракетния обстрел срещу гара за евакуация в Краматорск са вече над 50. Русия отрича отговорност, но украинският президент Зеленски призова за "твърд глобален отговор".

Той прие в Киев австрийския канцлер Карл Нехамер и британския премиер Борис Джонсън. Великобритания ще достави на Украйна 120 бронирани коли и нови противокорабни ракети и ще даде гаранции по допълнителни 500 милиона долара заем за Киев от Световната банка. Островът ще улесни и украинския внос.

Украйна извърши най-големия военен подвиг през 21-ви век, посочи британският премиер.

"Войната не е баща на всичко, както мисля беше казал Хераклит. Това е преувеличение. Но тази война даде яснота по визията за бъдещето на Украйна. Обединеното кралство и други страни предоставят оборудване, технология, ноу-хау, разузнавателна информация, така че Украйна никога повече да не бъде нападната, да бъде укрепена и защитена, така че вече да не бъде тормозена. Никога да не бъде изнудвана и заплашвана по този начин", заяви британският премиер Борис Джонсън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националките по волейбол до 19 г. стартираха със загуба в Словения
Националките по волейбол до 19 г. стартираха със загуба в Словения
20 родни фенклуба организираха благотворителен турнир
20 родни фенклуба организираха благотворителен турнир