НОВИНИ

БСП: Управлението е стабилно (ОБЗОР)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
21:58, 09.04.2022
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

БСП проведе своя Национален съвет днес и излезе с положителна оценка за управлението дотук, както и за своите министри в правителството. Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви след заседанието, че правителството е успяло успешно да преведе страната през тежките зимни месеци въпреки кризите и наред с това е бил успешно приет бюджетът на държавата.

Важни отговори на Корнелия Нинова по трите важни въпроса, които през последните дни предизвикват разнобой в коалицията - а именно - БСП няма да даде нито един глас в подкрепа на износ на оръжия за Украйна, и двете кандидатури за гуверньор на БНБ трябва да бъдат оттеглени и да бъде предложен банкер с богат международен опит, а за РСМ - БСП препотвърждава позицията на страната ни, гласувана от Народното събрание.

Корнелия Нинова призна, че тези три теми са и трите проблема пред управляващата коалиция в момента и ще бъдат част от предстоящото утре заседание на коалиционния съвет. Тя подчерта, че БСП се обявява категорично против износа на оръжия за Украйна, защото няма по-висша ценност от мира и няма как да искаш мир, когато снабдяваш някого с оръжие.

"Нито в Министерския съвет като министри, нито в Народното събрание като парламентарна група, нито аз персонално като министър ще дадем и един глас и подпис под документ, който представлява износ на оръжие и боеприпаси за Украйна", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Левицата няма да допусне по никакъв начин промяна в позицията на България за Република Северна Македония и преговорите ѝ за членство в Европейския съюз трябва да започнат само след пълно изпълнение на договора за добросъседство, твърдо заяви Нинова.

От БСП ще продължат да преговарят с останалите три партии за оттеглянето и на двете кандидатури за шеф на БНБ, защото на този пост според тях трябва да застане не партиен човек, а уважаван от всички експерт с безспорен международен опит в тази сфера. Премиерът Кирил Петков бил принципно съгласен с такава възможност, но Слави Трифонов не, призна Нинова.

"Ние положихме усилия в последните дни и ще продължим да полагаме в разговори и с двете спорещи страни - "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната", да ги убеждаваме да оттеглят и двете кандидатури и да пристъпим към предложение единно за коалицията на човек, такъв какъвто описахме профила му", каза още Корнелия Нинова.

До момента от левицата не са давали конкретно име за нов възможен кандидат. Като най-спешна задача пред управляващите БСП разглеждат старта на преговори за актуализация на бюджета, както и въвеждането на таван за цените на някои хранителни стоки и горива, каквато практика имало в Испания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 родни фенклуба организираха благотворителен турнир
20 родни фенклуба организираха благотворителен турнир
Левски надигра десет от Черно море в груб сблъсък
Левски надигра десет от Черно море в груб сблъсък