НОВИНИ

Управляващата коалиция се събира на заседание в търсене на решение по казуса с БНБ

bnt avatar logo
от БНТ
08:05, 10.04.2022 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Лидерите от управляващата коалиция се събират на заседание тази вечер, за да обсъдят казуса с кандидатурите за управител на Българската народна банка.

Подробности вижте в материала на Татяна Йорданова.

На коалиционния съвет ще бъдат обсъдени всички спорни въпроси около избора, както и предложението на Христо Иванов за изтегляне на двете кандидатури - на Андрей Гюров и на Любомир Каримански, и започване на процедурата за избор на управител на БНБ отново. Зад идеята да се търси консенсус застана и БСП. От "Има такъв народ" обаче обявиха, че няма да се откажат от кандидата си.

Слави Трифонов: Няма да оттегля кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ

В "Денят започва с Георги Любенов" депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев заяви, че според него коалицията трябва да има единна кандидатура за гуверньор на БНБ, но не вижда воля за диалог.

Настимир Ананиев, ПП: Не виждам желание за диалог по казуса с БНБ

В "Денят започва с Георги Любенов" вицепремиерът Корнелия Нинова определи издигането на две партийни кандидатури за управител на БНБ като грешка. По думите ѝ премиерът Кирил Петков е готов да оттегли кандидатурата на "Продължаваме промяната", но от "Има такъв народ" не са склонни на компромис.

Според Корнелия Нинова в коалицията има три основни проблема: изборът на нов управител на БНБ, искането за предоставяне на военна помощ за Украйна и позицията на България за Република Северна Македония.

Нинова: Ако НС реши да предоставим оръжие на Украйна, няма да подпиша - ако искат, да ме сменят!

Тя добави, че на съвета на коалицията ще бъдат обсъдени и всички по-важни теми от дневния ред за следващата седмица. От БСП ще внесат поставят въпроса за справянето с високите цени и закона за колекторските фирми.

В "Денят започва с Георги Любенов" евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев призова за единство по темата за отношенията с Република Северна Македония.

Радан Кънев: Промяната няма шанс да се случи за 100 дни, нужна е единна политика по казуса със Северна Македония

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Франция гласува на първия тур от президентските избори
От нашите пратеници: Франция гласува на първия тур от президентските избори
Победа и загуба срещу Турция за девойките по баскетбол
Победа и загуба срещу Турция за девойките по баскетбол