НОВИНИ

Настимир Ананиев, ПП: Не виждам желание за диалог по казуса с БНБ

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
08:49, 10.04.2022
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Управителят на БНБ е важна позиция, свързана с влизането на България в еврозоната. Въпросът е да се седне и да се изговори, но аз не виждам желание по тази тема да има диалог.

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" депутатът от ПГ на "Продължаваме промяната" и основател на партия "Волт" Настимир Ананиев.

Той допълни, че по време на гласуването на правилата и процедурата за избор на нов управител на БНБ от "Продължаваме промяната" са поискали да се удължи срока, за да има време за обсъждане в коалицията и управляващите да излязат с единна кандидатура за поста. От "Има такъв народ" обаче, не са се съгласили на това.

"Защо отказаха да удължат срока, за да излезем с единна кандидатура? Това за господин Каримански детската мечта ли им е? За мен е важно да има единна кандидатура в коалицията, това може и господин Каримаски да е, но защо е това бързане, аз не разбрах - това създаде напрежение", каза Ананиев.

По въпроса с позицията за Република Северна Македония Настимир Ананиев увери, че българският интерес ще бъде защитен. Той изтъкна, че не вярва премиерът Кирил Петков да е обещал пред европейските партньори срок за вдигане на българското вето, защото в противен случай, това е щяло да се подложи на обсъждане в коалицията.

Премиерът пред НС: Спазваме споразумението за Северна Македония без договорки

"Ние сме поискали 4 - 5 неща от Република Северна Македония и аз съм сигурен, че те ще се случат преди Северна Македония да продължи напред. За нас е важно нещата, които ние искаме и са важни за нашия национален интерес, да се случат", каза Настимир Ананиев.

От друга страна, изтъкна той, е важно за България да бъде лидер в процеса по присъединяването към ЕС на страните от Западните Балкани.

По темата с видеоклипа, публикуван от министъра на културата Атанас Атанасов, Настимир Ананиев заяви, че Атанасов освен министър е и артист и проявата му е неразбрана. Той посъветва министъра на културата да съди за клевета всички, които твърдят, че е употребявал алкохол или наркотици при заснемането на клипа.

"За да говориш за един човек, трябва да го познаваш. Той е сериозен млад човек с огромен потенциал, но той също така е и артист. Не е вярно, че е бил напушен и пиян. Ние ще обсъдим този казус. Трябва да се прецени как да се подходи, защото той е криворазбран от много хора. Познавам визията му - човек честен, некорумпиран, антипод на управлението на ГЕРБ. За мен той е неразбран с този клип, който е пуснал. Сега, дали е трябвало да го пуска в ролята му на министър, това може да се дебатира. Но да се говори, че е бил напушен или пиян, въобще няма нищо такова", каза Ананиев.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гарет Бейл беше силно освиркан от фенове на Реал Мадрид
Гарет Бейл беше силно освиркан от фенове на Реал Мадрид
Украинският футболен Шахтьор започна "Глобално турне за мир"
Украинският футболен Шахтьор започна "Глобално турне за мир"