НОВИНИ

Засилен интерес към курортите в Северното Черноморие за великденските празници

bnt avatar logo
от БНТ
08:26, 10.04.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Хотелиерите по Северното Черноморие, които не са приютили украински бежанци, усилено се подготвят за първите туристи.

В Балчик около 40% от местата в хотелите вече са резервирани за Великденските празници, като традиционно интересът е от страна на румънски и български гости. Заради инфлацията обаче, цените тази година ще бъдат поне с 20% по-високи.

Тази година в Балчик очакват повече гости за Великденските празници в сравнение с миналата. Според хотелиери, интересът щеше да е по-голям, ако беше отпаднало изискването за зелени сертификати към северната ни съседка.

"Ще бъдат отменени от 15 май. Какъв е смисълът, какво пречи да бъдат отменени от 15 април, за да могат в края на месец април и в началото, 2 май мисля, че беше официален празник в Румъния, нашите гости да могат спокойно да почиват в България", пита Виктор Лучиянов, хотелиер.

Хотелиерът казва, че към момента в хотела няма отменени, а само отложени резервации.

"Тези, които са платили предварително, има възможност да им върнем парите или да изчакат за следваща година или за края на лятото, ако все пак нещата се променят", добавя той.

Засега хотелиерът няма да повишава цените на нощувките, тъй като се е възползвал от компенсациите, които държавата отпуска заради високите цени на тока. Други собственици обаче казват, че са принудени да вдигнат цените заради инфлацията.

"Може би с 20 - 25% сме вдигнали цените, за да можем да посрещнем качествено туристите, които ще дойдат. Ресторантите ни също вдигнаха цените, пак с около 20%", признава Мариана Иванова, управител на хотел.

"Ние се опитваме да не правим драстични увеличения на цените, но все пак за тази година между 10% и 20% ще трябва да ги вдигнем", казва Сослан Кокаев, управител на хотел.

Тази година румънските туристи нямат интерес към пакетите "ол инклузив", казват хотелиери.

"Те търсят свободно посещение на ресторанти, свободно движение по исторически забележителности. Това, което предлагаме в момента като великденски пакети, са нощувка плюс закуска с официален обяд на самия Великден", казва Виктор Лучиянов, хотелиер.

Войната в Украйна ще има негативни последствия за летния туризъм, казват от бранша. Въпреки това, хотелиерите в Балчик се надяват на добър сезон и казват, че и тази година ще разчитат не само на летовници от Румъния, но и от скандинавските страни и от Германия.

Петя Иванова/Християн Кръстев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пролетта превзе пространството пред Белия дом във Вашингтон (Видео)
Пролетта превзе пространството пред Белия дом във Вашингтон (Видео)
Зеленски призова Европа да наложи петролно ембарго на Русия
Зеленски призова Европа да наложи петролно ембарго на Русия