НОВИНИ

Радан Кънев: Промяната няма шанс да се случи за 100 дни, нужна е единна политика по казуса със Северна Македония

bnt avatar logo
от БНТ
10:56, 10.04.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Промяната няма шанс да се случи за 100 дни, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" евродепутатът Радан Кънев. По думите му обаче е очевидно, че има различен модел на управление и това го показват с поведението си премиерът и коалиционните лидери.

В ефира на БНТ Радан Кънев призова за национален консенсус по кризисните теми.

"По ключови национални теми, ако няма едно ниво на консенсус и единство, държавата е слаба. Ние в началото на годината влязохме в кризи, които си бяха наши. Войната и нейният нов ефект върху енергийната криза и, съответно - върху покупателната способност, а да не говорим през енергийните цени върху всеки бизнес какъв натиск се осъществява, е една свръхкризисна ситуация. Успоредно с това имаме вечното догонване на европейската енергийна политика, което само по себе си е тежък проблем. Имаме криза в отношенията със Северна Македония. По такива въпроси не може да има политика на отделна партия, но за съжаление има", каза Кънев.

Кънев заяви още, че плаващите мнозинства в България са заложник на мафията и повтори тезата си, че трябва да има ясна политика на мнозинството, на правителството.

"Единствено правителство, което е изградило такава обща политика, има силата и самочувствието да седне с опозицията и да каже: сега да изградим националната политика", каза той.

Според него в настоящия модел на управление не личи фигурата на силен външен министър.

"На няколкостотин километра от границата ни има война, най-голямата от 70 години насам, която засяга нашата икономика по драматичен начин, засяга десетки и стотици хиляди българи по произход в Украйна и Молдова. В такава ситуация съм привърженик на модела на управление, при който страната има силен външен министър. Не виждам да сме в такъв модел. Но понякога премиерът може да компенсира отсъствието на всеки министър, стига да чувства подкрепата на парламентарните групи и на партньорите си в Министерски съвет", обясни още Кънев.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Михайлов се е разминал с тежка контузия
Николай Михайлов се е разминал с тежка контузия
Мемфис със забележително постижение – 55 точки в една четвърт
Мемфис със забележително постижение – 55 точки в една четвърт