НОВИНИ

Жестокост към животни: Повечето от делата са спрени заради липса на извършител

Осъдени са само 3-ма души - двама с глоба и един с пробация

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
22:50, 24.10.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

От 2020 година досега Софийската районна прокуратура е образувала над 100 досъдебни производства за проявена жестокост или причинена смърт на гръбначно животно. Осъдени са само 3-ма души - двама с глоба и един с пробация.

Близо 60 от делата са спрени поради липса на извършител. Един от случаите е от лятото на миналата година. Тогава ви съобщихме за жестоко наритано и убито куче на метростанция "Хан Кубрат".

Случаят с убитото на метростанция куче е от август 2022 година. Тогава ни потърси Боряна, която храни няколко бездомни кучета в района, за да ни разкаже как възрастен мъж наритал до смърт едно от кучетата, след това пребил и нея.

5 месеца по-късно прокуратурата все още не беше повдигнала обвинение по случая въпреки че Боряна дори беше успяла да снима извършителя - Рачо. Затова жената реши да заведе граждански иск срещу агресивния мъж за нанесените ѝ травми. На първото дело ответникът не се яви, но днес дойде.

БНТ: Защо убихте кучето?

Рачо Байрактаров: Не съм убил куче!

БНТ: Не сте ритали кучето?

Рачо Байрактаров: Вижте видеозаписа - дали има ритани, дали има убиване. Нищо не съм направил, аз бях със счупен крак и трябваше да мина по стълбите.

След публикуването на случая в социалните мрежи в началото на годината той придоби популярност и много хора изпратиха възражения до районната прокуратура.

Така през април оттам ни информираха, че срещу Рачо Байрактаров вече има обвинителен акт с две обвинения за причиняване на смърт на гръбначно животно и за причиняване на лека телесна повреда на Боряна.

От Софийския районен съд казаха, че по делото вече са проведени 4 заседания, но без да бъде извикан единственият свидетел - Боряна. Жената разбра от нас, че делото е в ход.

"Нали точно, че убиваше кучето - затова е това дело, затова реших да го съдя, защото 9 месеца нямаше никакво развитие, нямаше обвинение. Най-малко 3-4 жалби имам", заяви Боряна Солакова.

От Софийския районен съд съобщиха за БНТ, че следващото дело срещу Рачо Байрактаров е насрочено за 22 ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболния Макаби Тел Авив ще домакинства мачовете си от Евролигата в Белград
Баскетболния Макаби Тел Авив ще домакинства мачовете си от Евролигата в Белград
Григор Димитров мина без проблеми срещу Музети за успешен старт във Виена
Григор Димитров мина без проблеми срещу Музети за успешен старт във Виена