НОВИНИ

Жители на община Лясковец излязоха на протест заради винетките

bnt avatar logo
от БНТ
20:27, 01.03.2020
Чете се за: 00:55 мин.
Регионални

Жителите на община Лясковец излязоха днес на протест заради винетките.

Хиляди жители на малката община всеки ден отиват на работа във военния завод "Аркус", който се намира само на 200 метра от града. Законът обаче задължава хората да купуват винетки за това разстояние. Протестиращите се надяват и за тях да се намери компромистно решение, както за живеещите в близост до София.

Военният завод е един от най-големите в страната и е структуроопределящ за региона - почти всеки жител на община Лясковец работи там. Ето защо проблемът с винетките ядоства всички тук.

Николай Даракиев - работник: Сега измислиха новата система, знака го върнаха преди кръстовището за Велико Търново и сега до завода трябва да си плащаме винетка.

Мариян Кондев - работник: Улицата започна от тука до завода е 219 номер и как може да плащаме винетка, утре и до центъра ще поискат винетка да плащаме.

От години до завода няма организиран транспорт, а всеки ден над 2 500 работници пътуват до работните си места с лични автомобили.

Георги Димитров - синдикален лидер: Настояваме след изказването на министър-председателя, че в околията около град София селата няма да плащат винетки, същото да важи и за нас. Военният завод, в който работят повече от 2 500, се намира в непосредствена близост до табелата край на Лясковец и се води административния адрес „Васил Левски" 219, главната улица на град Лясковец.

От община Лясковец са изпратили искане за освобождаване на участъка от винетни такси, като е заявена и готовност за поддържане. От своя страна работниците заявиха, че очакват решение до 5 март, а след това са готови и на ефективни стачни действия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Люксембург, Ирландия и Чехия с първи случаи на коронавирус
Люксембург, Ирландия и Чехия с първи случаи на коронавирус
Как протече първият ден от въвеждането на толсистемата
Как протече първият ден от въвеждането на толсистемата