НОВИНИ

Животни са загробени незаконно край село Марково

bnt avatar logo
от БНТ
11:40, 02.06.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Десетки незаконно загробени животни откриха в землището на пловдивското село Марково след сигнал от жителите на населеното място. Проверката е доказала, че животните са заравяни през последните месеци без да се спазват санитарните норми.

Неприятната миризма в близост до кравефермата е осезаема, установи нашият екип. Видимите останки от мъртви животни са разхвърляни около обекта на фирмата "Шато Марково". Собственикът на фермата, в която се отглеждат и овце, не пожела да застане пред камерата на БНТ.

"Имаме постъпили жалби от собственици на съседни имоти и по повод това, че се изхвърлят торове в лозовите им масиви. Неколкократно сме уведомявали собственика на кравефермата да вземе съответните мерки. Такива обаче не са взети, сега се надявам да се задейства", заяви кметът на Марково Десислава Терзиева.

В проверката са се включили всички институции, които контролират дейността на фермите в страната – Агенцията по безопасност на храните, Басейнова дирекция, Инспекцията по околната среда и водите.

Установени са трупове на овце, агнета и телета в три участъка. Мястото, където е констатирано загробването, не е съгласувано с Басейнова дирекция и другите институции, както изисква законът.

"Случаят не е уведомен инсинератор за умрелите животни, не е извършено трупосъбирането и съответно изгарянето. Извършено е загробване на място, което според мен е противозаконно", допълни д-р Христо Кацаров от Агенцията по безопасност на храните в Пловдив, отдел "Здравеопазване на животните".

След констатираните нарушения на закона от полицията се очаква да докладват резултатите от огледа на районната прокуратура.

"Може да се вземе разрешителното на обекта, при системни и груби нарушения, ако продължава по този начин на нарушение на законодателството за ветеринарномедицинската дейност", каза още д-р Христо Кацаров.

От Басейнова дирекция – Пловдив са подали сигнал до ВиК, които да наблюдават резултатите от пробите, с които замерват питейната вода в региона.

Репортер: Златин Бояджиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАП проверява над 13 700 фирми заради нелогично високи касови наличности
НАП проверява над 13 700 фирми заради нелогично високи касови наличности
Говорителят на МС: Виждаме опити прокуратурата да се меси в изпълнителната власт
Говорителят на МС: Виждаме опити прокуратурата да се меси в изпълнителната власт