НОВИНИ

Злато за България на Световната олимпиада по математика

bnt avatar logo
от БНТ
20:34, 09.01.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

14-годишният Дамян Накев, ученик от Математическата гимназия във Варна, спечели златен медал на най-престижния финал на Световната математическа олимпиада в Куала Лумпур, провел се на 6 и 7 януари.

Осмокласникът е успял да се пребори с над 300 участници от цял свят. След почти 24-часов полет, днес Дамян и майка му се върнаха у дома - уморени, но щастливи от заслужената победа

Финалният кръг на Световната математическа олимпиада в Куала Лумпур събира най-добрите математици сред децата от цял свят.

"Това състезание е дълго два часа и има 30 задачи. Като видях задачите знаех, че със сигурност ще имам медал. Конкуренцията беше ученици на всякаква възраст - от предучилищна възраст до 9-и клас. Имаше основно азиатски държави като Мианмар, Хонг Конг, Тайланд, Индонезия", каза Дамян Накев.

Освен на часовете по математика в училище, отличното си представяне на олимпиадата Дамян дължи и на сериозната си допълнителна подготовка.

"По математика ходя на школа "Олимпийци", която се провежда онлайн и присъствено в София. Ходя и на школа в Софийския университет по висша математика", обясни Дамян Накев.

Павлина Парушева е учител по математика на Дамян от 5 клас.

"С него винаги е едно удоволствие и предизвикателство да се работи", разказа учителката на Дамян Павлина Парушева.

Българските деца - математици показват завидни знания и печелят 3 златни, 2 сребърни и един бронзов медал на Олимпиадата в Куала Лумпур.

"Дамян е умен и талантлив, но не е единственият и има много деца, просто трябва да им се даде възможност да се изявяват", сподели майката на Дамян - Теодора Узунова.

Дамян продължи заниманията си по математика, като сега целта му е следващият кръг на Световната математическа олимпиада през 2025 г. в Тайпе.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спартак Плевен надви Старт Люблин за първа победа в Европейската северна баскетболна лига
Спартак Плевен надви Старт Люблин за първа победа в Европейската северна баскетболна лига
Скандалът с боклука в София стигна до прокуратурата (ОБЗОР)
Скандалът с боклука в София стигна до прокуратурата (ОБЗОР)