НОВИНИ

Скандалът с боклука в София стигна до прокуратурата (ОБЗОР)

Какви са констатираните нарушения и как отговори опозицията

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:26, 09.01.2024
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Заради редица нередности кметът на София Васил Терзиев даде на прокуратурата възложения доклад от одита на завода за отпадъци Според него, ако не бъдат взети бързи мерки, в рамките на няколко години столичани ще бъдат изправени пред голям проблем.

Безхаберие, безразборно харчене на пари, безотговорност - така кметът на София Васил Терзиев обобщи доклада от 130 страници. Според него, ако до 3 години не бъдат взети мерки, би се запълнила и четвъртата клетка в завода, а това ще доведе до криза с боклука. От ГЕРБ-СДС смятат, че такава няма да има. И още нередности, които посочиха от общината - през юли миналата година работник е получил основна заплата 940 лева, а зам.-директорът - 12 000. От ГЕРБ-СДС заявиха, че тази сума е от натрупани материални стимули, а заплатата към момента на зам.-директора е 5000.

Неработещи машини, раздавани бонуси на високи постове и безотговорно управление, откриха проверяващите в работата на завода за отпадъци в София.

"Заводът върви в много лошо състояние, на практика не преработва отпадъка, а в същото време бонусите растат в геометрична прогресия", каза Николай Савов, и.д. директор на столичното предприятие за третиране на отпадъци.

"Когато съоръженията не са поддържани, занемарени са и са се счупили много по-рано, отколкото би трябвало, това за нас не е нормално. Когато не се случват нещата в завода, както трябва по никакви показатели, но се раздават щедро бонуси на управлението, за нас това също не е нормално", коментира кметът на София Васил Терзиев.

От ГЕРБ-СДС контраатакуваха.

"2015 година кмет беше Фандъкова, но директор на завода беше г-н Савов. Дали той тогава си е свършил работата, ако днес ситуацията е такава? Това мисля не само прокуратурата, но и той самият би могъл да отговори", посочи Лорита Радева, общински съветник от ГЕРБ-СДС.

Кметът на София прогнозира криза, ако не бъдат взети мерки в следващите 3 години.

"Заводът трябва да работи по друг начин и да преработва значително повече неща вместо да ги депонира. Вместо това ние пълним клетките с непреработен боклук и вместо да имаме доста дълъг живот откъм години на всяка една от тези клетки, третата клетка е запълнена, четвъртата се пълни бързо".

От ГЕРБ-СДС определиха изказването на Терзиев като лъжа и посочиха, че капацитетът на предприятието е до ноември 2031 година.

"Ако в София има криза с управление на отпадъците, по-рано от 8 години, за което е обезпечено, това ще е резултат от лошо управление от екипа на г-н Терзиев", коментира Георги Георгиев, общински съветник от ГЕРБ-СДС.

Продължава да се търси решение и за кризата около избора на председател на общинския съвет.

"Нова година - нов късмет, нова седмица нов късмет. Чакаме, надяваме се и продължаваме да работим", каза Васил Терзиев.

"Най-голямата група не знае какъв ѝ е проблемът, пита другите за решение и ние им го казахме - много е просто. Ако сте леви, червената сватба, която си бяхте подготвили, да се свършва с тоя фарс и да се почва работа. Ако сте десни, заявете го ясно. Не може да се живее в такава политическа шизофрения", смята Георги Георгиев.

От ГЕРБ-СДС заявиха, че няма да бъдат част от плаващи мнозинства. А дали шестият опит за избор на председател ще се увенчае с успех, ще разберем в четвъртък.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Злато за България на Световната олимпиада по математика
Злато за България на Световната олимпиада по математика
Къде беше най-студено днес?
Къде беше най-студено днес?