НОВИНИ
Шипка
Фалшива новина

Ремонтът на Паметника на Шипка е претекст той да бъде демонтиран и да няма чествания на 3 март

Проверката на факти на БНТ установи
Калина Попова
от Калина Попова 10:40, 10.01.2024

Проектът не предвижда демонтаж на паметника, а реставрация. Честванията на върха ще продължат по план.

Миналата седмица стана ясно, че е обявена обществена поръчка за ремонт и реставрация на Паметника на свободата на връх Свети Никола, по-популярен като Паметника на Шипка. Стойността на проекта е малко над 14 млн. лв., като се предвижда ремонтът да продължи три години.

С новината обаче се появиха и твърдения, че ремонтът е претекст за възпрепятстване на достъпа, отмяна на честванията и дори демонтаж на паметника. Появиха се и снимки, които показват, че монументът е ограден.

Екип на БНТ се качи на върха на 9 януари 2024 г. и видя, че около паметника действително има ограда, но не и скеле. Нашата проверка на факти показа, че оградата е поставена преди години, а проектът е за реставрация, а не за демонтаж на паметника.

Твърдението:

От няколко дни в социалните мрежи се разпространява колаж със снимки на Паметника на свободата и Паметника на Съветската армия, оградени със скеле.

Разпространяват се и други публикации с внушения, че Паметникът на Шипка може да последва съдбата на Паметника на Съветската армия в София.

Демонтаж или не съвсем?

От национален парк-музей "Шипка - Бузлуджа", които стопанисват паметника, обясняват, че реставрацията се налага заради постоянно проникващата влага, която разрушава паметника отвън и отвътре.

За последно ремонтни дейности по паметника са извършени през 2019 г., когато беше реставриран лъвът, поставен на северната фасада, а основен ремонт не е правен от 80-те години насам. Мотивите и етапите на предстоящата реставрация са посочени в документите от обявената обществена поръчка.

В част "Техническа спецификация" от документацията, на стр. 8 и 9 е подробно описано какви точно ще бъдат ремонтните дейности по проекта.

От тези документи става категорично ясно, че ремонтът не предвижда премахване на паметника. Демонтирани ще бъдат вратите, част от ламарините и металният парапет на стълбището във вътрешността - но за да бъдат подменени с нови.

Буквите от външната страна на паметника, както и част от каменните блокове също ще бъдат демонтирани, за да бъдат обработени и върнати обратно на мястото им. Предвижда се и подмяна на някои от най-обрушените камъни по фасадата. Свързахме се с директора на националния парк-музей "Шипка - Бузлуджа", който е категоричен:

"По никакъв начин Паметникът на свободата няма да бъде разрушаван, местен, взривяван, събарян или каквото там се тиражира в публичното пространство", каза д-р Чавдар Ангелов - директор на националния парк-музей "Шипка - Бузлуджа".

Заради суровите метеорологични условия на върха ремонтните дейности по паметника ще се извършват през летните месеци, обясни още той. Обявеният срок от 3 години е условен, тъй като фирмите, които ще кандидатстват по обществената поръчка, може да предложат и по-кратък.

Ще има ли чествания на върха по време на ремонта?

Дали има избран изпълнител на обществената поръчка за ремонта ще стане ясно чак в началото на април. Тоест, към 3 март 2024 г. ремонтните дейности няма да са започнали.

"Ще започнат не по-рано от началото или средата на месец юни 2024 г. Процедурите, които в момента са обявени, се движат по срокове, които са регламентирани в самия Закон за обществените поръчки, освен това трябва да бъде дадено необходимото техническо време на комисиите, които ще разглеждат постъпилите предложения", казва д-р Чавдар Ангелов.

Честванията за предстоящия Трети март ще се проведат както досега, а вече тече подготовка и за годишнината от Шипченската епопея през август.

"Честванията на Трети март и на Шипченската епопея ще продължават да се случват както всяка година повече от век насам, разбира се, в условията на ремонтиращ се паметник. Нещо, с което всички трябва да се съобразим, но е дейност, която няма как да не бъде извършена, ако искаме да съхраним този величествен и важен за всеки българин монумент", каза д-р Чавдар Ангелов.

Подробно за ремонта

В част "Архитектура" от документацията за обществената поръчка подробно е описано състоянието на паметника след направени огледи:

"Огледите преди настъпването на студените дни са констатирали два основни вида влага в интериора - кондензна и инфилтрационна. Доказателство са видимите и без специални технически средства стичаща се вода и образувани локви по стълби и подове, разрушени стенни повърхности".

Техническата оценка е установила висока влажност на въздуха и стените в интериора. Описани са и метеорологичните процеси, които допринасят за разрушаването на монумента отвън:

"Денонощните циклични промени на температурата създават високи термични напрежения и процеси на контракция и дилатация на камъка. Предизвиква се образуването на микро и макро пукнатини. През продължитилен период от време водата от топящия се сняг през деня прониква в порьозната структура на градежния материал и със замръзването през нощта предизвиква мразова ерозия на камъка и отломяването на люспи".

В бележка, приложена към документа "Архитектура - интериор и обзавеждане", е обяснено, че замисълът на строителите на паметника е бил той да бъде в най-суров вид. През годините обаче, с многократните опити да се спре влагата, във вътрешността е поставена топлоизолация, която освен, че е неефективна, закрива и оригиналната каменна зидария.

"Нещо повече - не се е предвиждало излагането на експонати, а само монументалното въздействие на градежа. Впечатляващо е било наблюдението навън през прозорците - бойници и невероятно въздействащата панорама от най-високото ниво - откритата площадка на върха на паметника. Настоящото проектно решение предвижда възвръщане на първоначалния замисъл на създателите на монумента в цялата му суровост", пише в документацията.

Към документа са приложени и снимки на проекта за вида на вътрешността след реставрацията.

Проектантите препоръчват при бъдещо развитие на комплекса, в подножието на връх Свети Никола да бъде изграден допълнителен посетителски център, където да се организират изложби и събития.

Има ли поставени скеле и ограда около паметника?

Колажът с оградените със скеле паметници на свободата и на Съветската армия обикаля социалните мрежи, като внушението е, че се готви премахването и на монумента на Шипка. Снимката беше споделена и от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Кадърът със скелето на Шипка е действителен, на агенция БГНЕС, но е от 2019 година, когато беше реставриран лъвът на северната фасада.

По-късно Костадин Костадинов публикува друга снимка, изобразяваща ограда около паметника с обяснението, че първата била илюстративна, а втората - актуална - от петък, 5 януари.

Екип на БНТ се качи на върха на 9 януари 2024 г. и видя, че в момента около паметника скеле няма, но ограда има. Директорът на националния парк-музей "Шипка - Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов посочи, че тя е поставена през 2020 година, след като три от каменните блокове от фасадата са рухнали на земята.

По случая е издаден констативен протокол от Инспектората за опазване на културното наследство от 18 май 2020 г. В протокола има указание за поставяне на метална ограда около паметника, както и за изготвяне на проект за консервация и реставрация на монумента.

"Тези заграждения са по предписание съгласно заповед на кмета на община Казанлък от 1 юли 2020 г., която гласи, че на пет метра отстояние от основните на паметника трябва да бъде поставена ограда, която да ограничи този периметър", каза д-р Чавдар Ангелов.

В предписанието е записано, че металната ограда около паметника трябва да остане "до края на изпълнението на дейностите по укрепване на фасадната зидария, консервацията и реставрацията на недвижимата културна ценност".

Снимки на Паметника на свободата, 9 януари 2024: Иван Янев

От 2020 г. насам стотици са изкачили върха и знаят за съществуването на оградата, коментира Ангелов и определи като нелепи спекулациите и препратките към Паметника на Съветската армия.

"Дори заради наличието на оградата в известна степен беше променен ритуалът за поднасяне на венци и цветя. Това е ясно и на всички официални гости, които са ни посещавали през годините", посочи още той.

Че оградата е поставена по-рано личи и от снимка на БТА от 2 август 2023 от честванията на 146-годишнината от Шипченската епопея:

За предстоящия ремонт също се предвижда изграждане на скеле, което отново е описано в документите от обществената поръчка:

Оградата също ще остане там, докато не приключат ремонтните дейности. Ремонтът на паметника обаче няма да възпрепятства посещенията на музея "Шипка-Бузлуджа", който е на открито.

Чия собственост е Паметникът на свободата?

Паметникът е публично-държавна собственост, като тук има един интересен момент - след промените през 1989 г. и влизането в сила на Закона за държавната собственост паметникът не е въведен в кадастралната карта и не е било възможно да се извършват каквито и да е дейности по ремонт, реставрация или съхранение. Статутът му е уреден чак през 2018 година, като в момента с него може да се разпорежда единствено държавата.

В случая с демонтажа на Паметника на Съветската армия в София, миналия август правителството промени собствеността му от публична на частна държавна, с което преотдаде правомощията си на Столична община, на чиято територия се намира монументът.

Заключение:

Твърденията, че с предстоящия ремонт на Паметника на свободата на Шипка се планира неговото премахване, са неверни. Става въпрос за планирана реставрация.

Демонтажите, предвидени по проекта, са за подмяна на каменни блокове, врати и прозорци, както и за почистване на буквите на фасадата и ремонт на парапетите и стълбището. В проекта дори се препоръчва изграждане на допълнително пространство за посетители.

Оградата около паметника е поставена през 2020 година, след като каменни блокове от фасадата рухват на земята.

Процесът няма да попречи на посетителите да се качат до върха и да видят паметника - макар и в състояние на ремонт.

По темата работиха: Калина Попова, Иван Янев

Проектът е финансиран от Европейския съюз по договор номер: 101083730 - BROD. Документите в него отразяват възгледите единствено на независимия консорциум и Комисията не носи отговорност за използването на поместената информация

This project has received funding from the European Union under Contract number: 101083730 — BROD. This document reflects the views only of the independent Consortium, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained herein. 
Поискай проверка