НОВИНИ

10-годишна българска балерина покорява световните сцени

Малка талантлива българска балерина се представи блестящо на престижен конкурс за млади таланти в Ню Йорк. 10-годишната Румелина Дилчева е приета в училището към Ковънт Гардън. За мечтите на малката балерина и за пътя й към голямата сцена разказва Айше Сали.

Айше Сали
от Айше Сали
11:49, 08.05.2016
11523
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Тя е едва на 10, а танцува сякаш е от много отдавна на сцената. С лекота и усмивка на лицето. Румелина Дилчева казва, че балетът й носи щастие и винаги иска да зарадва публиката.

Румелина Дилчева: Идваш на репетиция сърдит и играеш и изведнъж ставаш много радостен и щастлив. Все едно нищо не се е случило. Много ми харесва, че в "Лешникотрошачката" играят и деца и аз искам да играя главната роля.

Не се притеснява и от болката в пръстите, която изпитват балерините.

Румелина Дилчева: Това че те боли, означава, че си постигнал нещо с работата си и че трябва да продължаваш въпреки болките.

Талантът на Румелина е забелязан от Маша Илиева, когато само на 3 години малкото момиченце попада в балетната школа. От тогава до днес тя има редица награди зад гърба си. Последната е от конкурс в Ню Йорк, за който е класирана измежду 1000 участници.

Маша Илиева, балерина: На първо място е много трудоспособна, което сигурно звучи смешно за едно малко дете, но не е така и е много съсредоточена. Но това, което най-много харесвам аз в нея е, че когато й направиш забележка, докато работя с другите деца, през това време тя отстрани сама си прави елементите, докато не й кажеш: спри!

Благодарение на отличното си представяне в конкурса Румелина е приета в училището към Ковънт Гардън, но засега родителите й трябва сами да плащат таксата за обучение. Затова заедно с балетната школа се борят за стипендия за талантиливото момиче.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неизвестен щастливец спечели почти $430 млн. от американската лотария
Неизвестен щастливец спечели почти $430 млн. от американската лотария
Перущица отбелязва 140 години от Априлското въстание
Перущица отбелязва 140 години от Априлското въстание